Boiler

boilere cu acumulare, schimbatoare, sobe cu registri

Moderator: sobe

Post Reply
User avatar
valahul
junior
Posts: 120
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Fri Oct 12, 2018 8:32 pm

Latest post of the previous page:

DAN wrote:
Fri Oct 12, 2018 8:17 pm
Deci senzorul a fost testat la 90 de grade si arata ok? Nu la 27 de grade testat ci la 90?
Da. Intr-un ibric cu apa fierbine.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Fri Oct 12, 2018 9:08 pm

Se pare ca ori nu este ok contactul , ori aceea este temperatura din zona respectiva .
Faceti proba cu ibricul , dar puneti senzorul pe corpul acestuia in exterior , dupa ce fierbe apa .

User avatar
valahul
junior
Posts: 120
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Fri Oct 12, 2018 10:20 pm

Mâine dau unfocsi vad cum merge. In caz că nu merge iar și sunt șanse mari, ii pun un termostat simplu și gata.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

User avatar
anduvirgil
senior
Posts: 3706
Joined: Wed Nov 28, 2012 9:59 pm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

Re: Boiler

Post by anduvirgil » Sat Oct 13, 2018 7:50 am

Senzorul inducă ce trebuie.
Locul de măsură este un loc unde serpentina nu ajunge.
Serpentina încălzește boilerul numai pe zona în care este montată și mai sus de aceasta. Zona de sub rămâne rece.
Mai mult legăturile sunt greșite.
Trebuia tur sus și retur jos.
https://www.google.ro/search?q=montaj+b ... 10&bih=938

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Sat Oct 13, 2018 10:35 am

Domnul Andu , aveti dreptate . Acum am vazut filmuletul ...
De ce a pus returul sus nu inteleg ... este ilogic :think:

User avatar
valahul
junior
Posts: 120
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Sat Oct 13, 2018 5:06 pm

Cred ca azi incercand sa scimb legaturile la boiler, turul cu returul, primul sa intre pe sus, cred ca am facut o mare prostie. Asa e cand iti iei ajutor de nadejde. Cel venit sa ma ajute a inchis turul si returul din robinetii de langa cazan. deci a izolat cazanul de pompe si restul instalatiei, lucru pe care nu l-am observat. Acum am vazut o alta imensa greseala, grupul de siguranta din supapele de presiune le-am pus dupa robinet, inspre instalatie, deci daca robinetul de tur este inchis ele nu lai lucreaza pe cazan. Dupa am facut focul, neobservand robinetii inchisi. Supapele dupa robinet... Pompele au pornit la 73 in cazan, dar ce sa impinga. Observa din camera cazanului ca pompele merg de cateva minute si caloriferele reci. Se audeo pocnitura, sa o tabla sau o sticla de plastic la soare, sau un pahar spart.... Ma uit ce se intampla si atunci am observat robinetii inchisi... In cazan aveam 85 grade, si dupa calculele mele, erau cam 6,75 bari. Repede am deschis robinetii, cu greu, parca erau intepeniti si s-a auzit cum pleaca apa rapis cu presiune si atunci au deversat si supapele...
Acum, dupa cate stiu Viadrus resista la 4 bari, s-a putut duce cazanul? Sa puste pe undeva? De cand am deschis robinetii functioneaza bine, baga caldura, nu pierde presiune. Se poate sa se fi fisurat, slabit pe undeva?
Singura dauna care o observ acum este termomanometru de pe centrala, temperatura o arata bine, dar presiunea 4,5 bari. Cand toate celelalte ceasuri arata 2 bari, cum e normal la 75 grade cate are.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

User avatar
valahul
junior
Posts: 120
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Sat Oct 13, 2018 8:06 pm

valahul wrote:
Sat Oct 13, 2018 5:06 pm
arata bine, dar presiunea 4,5 bari. Cand toate celelalte ceasuri arata 2 bari, cum e normal la 75 grade cate are.
Nu 4.5 ci 3.1. bari. Scuze.
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Sat Oct 13, 2018 10:42 pm

Depinde de presiunea la rece pe care ati setat-o . Daca nu scapa presiune , inseamna ca este bun cazanul . Inlocuiti manometrul .
La temperatura pe care o aveati in cazan nu se putea intampla nimic , doar o crestere foarte mica de presiune de la cea setata , o.1 sau 0.3 bar maxim . Dar o oarecare dilatare obligat ca a aparut , dilatare care trebuia sa fie compensata de vasul de expansiune despre care nu ati pomenit nimic ..
Cum ati calculat presiunea peste 6 bar ?

User avatar
valahul
junior
Posts: 120
Joined: Mon Mar 05, 2018 10:59 pm
Has thanked: 22 times
Been thanked: 2 times

Re: Boiler

Post by valahul » Sun Oct 14, 2018 7:49 am

gi0 wrote:
Sat Oct 13, 2018 10:42 pm
Depinde de presiunea la rece pe care ati setat-o . Daca nu scapa presiune , inseamna ca este bun cazanul . Inlocuiti manometrul .
La temperatura pe care o aveati in cazan nu se putea intampla nimic , doar o crestere foarte mica de presiune de la cea setata , o.1 sau 0.3 bar maxim . Dar o oarecare dilatare obligat ca a aparut , dilatare care trebuia sa fie compensata de vasul de expansiune despre care nu ati pomenit nimic ..
Cum ati calculat presiunea peste 6 bar ?
E clar ca a fost mai multa presiune, am adus pe 0 instalatia, si manometru cazan arata 1,5 bar.
Vasul de expansiune nu a lucrat, cred ca nu am explicat bine. E ca si cum ai pune doi robineti la iesirea din cazan, pe tur si retur, ii inchizi si faci foc in el. Il separi de vas de expansiune, supape, restul instalatiei. Asta a fost ieri.
Cum am ajuns la 6.75 bari?
Poi ai o transformare izocora. Adica o transformare la volum constant. Ca volumul cazanului inchis de robineti e constant.
In acest caz raportul presiune/temperatura e constant.
Eu initial am avut 1,6 bari la 20 grd. Deci 1,5/20=0,075.
La 85 grade voi avea X/85=0,075. De aici rezulta presiunea la 85 grade, adica 6,37 bari.
De aia ma tem sa nu se fi fisurat cazanul... Manometru e dus si el ar trebui sa mearga pana la 4 bari...
Cu cat cunosc mai bine oamenii, iubesc mai mult cainii...
Singurul defect al cainilor este ca iubesc orice jigodie de om...

ciobimar
membru special
Posts: 2686
Joined: Wed Jun 27, 2012 12:18 am
Has thanked: 43 times
Been thanked: 12 times

Re: Boiler

Post by ciobimar » Sun Oct 14, 2018 3:14 pm

nu stiu cum sa zic ..in primul rand imi vine sa zic ca nu ar trebui sa iti faci griji...deoarece apa fierbe la 100*C ..la presiunea de 1bar...si cum d-ta zici ca de obicei lucrezi cu presiuni foarte mari in instalatie de 2 bari ..inseamna ca punctul de fierbere este mutat mult mai sus ..abia pe la 120*C incepi sa iti faci griji ca va fierbe si va dezvolta presiune si mai mare...dar in al doilea rand.. cand spui ca atunci cand ai deschis robinetii sau declansat supapele de siguranta inseamna ca a fost ceva presiune .. cu toate ca nici aici nu as face mare caz ..am vazut ca ai zis ca ai supapele la 2 ,5 bari sa scape si d-ta lucrezi cu 2 bari pe instalatie ...poate nici manometru nu indica bine si de fapt ai de obicei mai mult in instalatie si cum se incalzeste un pic cum da pe afara ...

Eu nu am niciodat mai mult de 1,5 bari in instalatie , chiar si mai putin intre 1 bar si 1,5 bari si supapele de siguranta sunt de 3,5 bari... nu leam vazut sa declanseze niciodata ..si am avut de cateva ori 120*C ..si nu sa intamplat nimic ...

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 45 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Boiler

Post by gi0 » Sun Oct 14, 2018 4:43 pm

In cazul punctului de fierbere in functie de presiune aveti dreptate .
Eu am ajuns si la 140 de grade in cazan , apa a inceput sa fiarba presiunea fiind la 2, 2 bar , dar marirea volumului de apa prin incalzire , in cazul nostru , a fost preluat de vasul de expansiune . Dansul a avut si vasul de expansiune inchis . Dar nu cred ca a trecut de 6 bar . Oricum cazanul este presurizat la 6 bar la probe in fabrica , dar sigur rezista maui mult . Este presiunea maxima de siguranta pe care o da producatorul .
Dansul trebuie sa isi faca griji pentru neregulile din instalatie . Apoi pentru un agregat care lucreaza la maxim 3 bari se monteaza un manometru de minim 6 bar , nu de patru . Apar erori de citire , bineinteles , nu foarte mari , dar trebuie tinut cont de presiunea de siguranta .
Intodeauna iau un manometru care acul sa nu depaseasca jumatate din scala la presiunea normala de lucru , desi maximul admis este de 70% din scala .
Cu stima .

Post Reply