Instalatie de hidrofor

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by cheluakame » Sat Feb 16, 2013 3:07 pm

Latest post of the previous page:

Vin si eu cu niste sfaturi/idei/pareri.
@Dan, Instalator, poate spun baliverne, dar la mine functioneaza de ceva ani, teava PPR si fittinguri PE. Asta doar in "puncte cheie" unde nu puteam face lipituri tevii de PPR. Singura problema este ca diametrele interioare difera la PPR fata de PE (ma refer la cele cu insertie de fibra compozita, pentru ca doar tipul acesta am ales sa folosesc), astfel PE 20x1.6 corespunde PPR 25x4.2 si PE 25x1.6 cu PPR 32x5.4
Si va cer si eu un sfat. Am apa curenta de la furnizorul local, dar am suspiciuni in privinta calitatii. Ce filtru imi recomandati sa pun (as vrea sa-l pun imediat dupa apometru) ?

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by phoenix » Sat Feb 16, 2013 3:17 pm

Nu ma pricep sa te sfatuiesc dar parerea mea este ca NU EXISTA filtru care sa te fereasca de suspiciuni...singura solutie este sa te intepi la panze de apa freatica de adancime si sa cobori mai jos decat au majoritatea in ultimii 50 de ani...mai sus vei da de apa deja poluata prin ciclurile apei in natura care au reusit sa polueze si cel putin primele panze freatice...e mult ce spun dar este singura solutie adevarata.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Sat Feb 16, 2013 3:41 pm

cheluakame wrote:[...] Am apa curenta de la furnizorul local, dar am suspiciuni in privinta calitatii. Ce filtru imi recomandati sa pun (as vrea sa-l pun imediat dupa apometru) ?
Nu pune filtre fără să ştii ce probleme există! Este ca şi cum ai lua medicamente fără să ştii ce boală ai. :(
Înainte de a da bani pe filtre, eu îţi recomand:
- cere furnizorului local un buletin de analize ale apei furnizate
- în paralel, contactează un laborator independent şi serios şi comandă-i un set de analize apei asupra căreia ai suspiciuni
- dacă analizele laboratorului independent nu ies în parametrii legali, adreseză-te furnizorului local, punîndu-i în vedere să remedieze problemele depistate ş.a.m.d.
- indiferent de punctele de mai sus, eu aş monta un filtru de impurităţi cît mai fin (dar bănuiesc că deja ai montat aşa ceva)
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by cheluakame » Sat Feb 16, 2013 5:01 pm

Eh, asta era ideea, nu am niciun filtru. Si la asta ma refeream, daca las apa mult timp intr-un recipient, apar depuneri pe fundul acestuia.
Filtru de impuritati, de care anume mi-ati recomanda?

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Sat Feb 16, 2013 5:27 pm

Cel mai bun pentru sănătate şi instalaţia sanitară ar fi unul de 1 μm. Problema ar fi că (,) cu cît este mai fin elementul filtrant, cu atît mai des trebuie schimbat/curăţat. De aceea eu folosesc o succesiune de două: unul mai grosier (10-20 μm), urmat de altul ceva mai fin (1-5 μm). Şi asta doar în cazul în care apa are o presiune îndeajuns de mare pentru a compensa căderile de presiune date de filtrele montate.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

sanjuro
junior
Posts: 83
Joined: Thu Dec 13, 2012 4:40 pm
Location: Bacau
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by sanjuro » Sat Feb 16, 2013 7:00 pm

Cate filtre existau acum 20-30 de ani sau mai mult ?!? Nu mai dati banii pe marketingul omniprezent, puneti filtre simple de impuritati care sa va fereasca de nisip si faceti analiza la apa o data macar la 2 ani, daca nu anual...

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Sat Feb 16, 2013 9:38 pm

Mda... cîte chimicale, dar şi alte E-uri existau în acele vremuri?
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by cheluakame » Sun Feb 17, 2013 1:43 am

Am vazut un tip de filtru 2 in 1. Unu era pentru sedimente, si unul carbon block parca.
Daca il iau si apoi ii schimb cartusul carbon block cu unul de 1 micron, este bine? Cel carbon block are 10 microni.

Presiunea apei in zona este undeva la 3 bari. Este suficienta?

User avatar
Gigi
senior
Posts: 1293
Joined: Mon Jul 02, 2012 11:15 am
Location: Bucuresti
Has thanked: 10 times
Been thanked: 17 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Gigi » Tue Mar 05, 2013 7:32 pm

Instalatorul de Iasi wrote:Mda... cîte chimicale, dar şi alte E-uri existau în acele vremuri?

Eu am put cu tuburi ,,americane,, de 30cm, zona dr Taberei....inaltime, 24 de tuburi, hidroforul la -2m...i afara casei intr-un beci de 2/1/3m....primul pus acum 15 ani, cu filtre(2) foarte scump la vremea aia, si intr-un an mi s-a dus simeringul de ceramica, care tot la vremea aia era scump..nu ca acum, cand amschimbat semeringul acela omul m-a intrebat daca am vas tampon, si i-am zis ca nu am asa ceva, ptr ca hidroforul este facut mai mult sa inpinga si mai putin sa traga, poate instalatorul de iasi imi explica cum sta treaba, inca la ora asta exista reticenta la aceasta abordare, lumea nu stie sau le explica ce frecari sunt acolo si cat munceste un motor de hidrofor ca sa traga apa din put, de ce se strica....de ce se arde, mai ales acelea care nu au protectie la temperatura...si ca sa revin.....mi-am facut un vas tampon dintr-un butoi de masline, am bagat o pompa( alta) deasupra apei..si cu unj sistem simplu electric, pompa din fantana umplea bazinul iar hidrofirul tragea de la 1m, si nu am mai avut probleme dupa aia, deci.....eu zic ca o pompa buna submersibila ar fi mai eficace decat un hidrofor clasic, altfel...o sa schimbati la simeringuri pana o sa va linistiti :D

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Tue Mar 05, 2013 8:32 pm

Gigi wrote:[...] poate instalatorul de iasi imi explica cum sta treaba [...]
Nu am înţeles ce anume îţi este neclar. :oops:
Poţi, te rog, să reformulezi?

Gigi wrote:[...] eu zic ca o pompa buna submersibila ar fi mai eficace decat un hidrofor clasic [...]
Acum depinde şi la ce anume te referi prin "hidrofor clasic". Eu am susţinut tot timpul (inclusiv pe blog-ul meu, dacă ai timp poţi să-l întrebi pe nenea Goagăl unde îl poţi găsi... în semnătură nu mi s-a mai dat voie să-l pun după ce-am supărat cîţiva sus-puşi ai acestui forum ;) ) că soluţia cu hidroforul cu pompă submersibilă este mult mai bună şi mai fiabilă decît cea cu hidroforul cu pompă de suprafaţă. Dacă greşesc în afirmaţia referitoare la hidrofoare, rog să fiu corectat.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Tue Mar 05, 2013 8:55 pm

Instalatorule,
te rog sa ne spui si noua cum putem afla cantitatea de apa disponibila intre oprirea si pornirea pompei submersibile, cunoscand capacitatea vasului si cele doua presiuni(de oprire si pornire) care controleaza pompa.
De fapt, la cunoscute, trebuie adaugata si presiunea de aer din vas.
Bineinteles, daca se poate, o modalitate de calcul, ca altfel se mai poate afla si prin masurare directa-daca deja exista montajul.
Multumesc

Post Reply