Instalatie de hidrofor

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
Vox13
membru
Posts: 241
Joined: Wed Sep 12, 2012 11:03 am
Location: Iasi
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Vox13 » Sat Mar 09, 2013 5:48 pm

Latest post of the previous page:

Presostatul are 2 reglaje unul grosier si altul fin .Din cele 2 reglaje poti sa faci ce iti doresti .

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Mar 09, 2013 6:01 pm

Multumesc dle Vox.
Doar ca eu s-ar putea sa-mi doresc ceva nepermis.
De acea l-am rugat pe instalator sa-mi spuna cat de mult pot micsora aceasta diferenta si ce risc daca exagerez cu dorintele...
Spor in toate.

Vox13
membru
Posts: 241
Joined: Wed Sep 12, 2012 11:03 am
Location: Iasi
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Vox13 » Sat Mar 09, 2013 6:15 pm

Hai sa ne tutuim ca sa parem mai tineri :D
Daca maresti ecartul de presiune -presiunea la robinet are o variatie mare si motorul porneste mai rar .Cu cat ecartul de presiune este mai mic, presiunea apei la robinet variaza mai putin iar motorul porneste mai des.
Limitarile sunt date de puterea motorului si de tipul pompei.
Ex :setezi la presostat sa se opreasca motorul la 4 Bar ... motorul si pompa in configuratia ta poate sa faca doar 3,5 Bar...rezultatul :motorul nu se opreste din functionare .

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Mar 09, 2013 6:21 pm

Nu asta am intrebat.
Eu intrebam de diferenta dintre presiunea aerului bagat in rezervor si presiunea la care setez sa plece pompa.
Instalatorul mi-o raspuns in alt mesaj ca nu-i musai sa fie mai mare de 0,2 bar si acum il intrebam daca se poate mai mica.
Scuze pt incoerenta mesajelor si faptul ca te-am facut sa intelegi altceva.

Vox13
membru
Posts: 241
Joined: Wed Sep 12, 2012 11:03 am
Location: Iasi
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Vox13 » Sat Mar 09, 2013 6:31 pm

Daca presiunea de pornire este mica la robinet ai un firicel de apa .In functie de configuratia instalatiei manometrul pe care citesti presiunea poate arata o presiune (greutatea coloanei de apa din amonte ) si la robinet poate sa nu curga apa deloc ... echilibru presiunilor apa-aer.
Diferenta de presiune apa-aer din vasul de acumulare impinge apa pe teava .Diferenta mica poate sa nu declanseze presostatul si motorul sa nu porneasca .

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Sat Mar 09, 2013 8:04 pm

hudemanicolai wrote:[...] Am rectificat semnificatia volumelor. [...]
Adică? :?

hudemanicolai wrote:[...] Acea diferenta de 0,2 atm ar mai putea fi micsorata, sa avem presiunea aerului=presiune pornire pompa? [...]
Teoretic "da", practic "mai greu sau chiar imposibil" (poate doar cu vreun presostat electronic). Dar nu văd la ce ar ajuta acest lucru... :(
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Mar 09, 2013 8:17 pm

Vox13 wrote: Daca presiunea de pornire este mica la robinet ai un firicel de apa .
Asta am inteles
Vox13 wrote: Diferenta de presiune apa-aer din vasul de acumulare impinge apa pe teava .
Cu tot respectul, aici eu cred ca e putin mai altfel:
-in vas nu exista diferente de presiune intre apa si aer;
-la inceput avem un vas gol, apoi bagam in el aer la o anumita presiune care trebuie(cred eu) sa fie mai mica decat presiunea de pornire a pompei, sa zicem 1,5bar;
-cand dam drumul la pompa, apa nu intra in vas decat cand a inceput sa depaseasca aceasta presiune de 1,5bar si intra pana la o presiune la care presostatul opreste pompa, sa zicem ca l-am setat la 3bar;
-acum in vas avem o presiune de 3bar atat la apa cat si la aer;
-daca dam drumul la un consumator(robinet) presiunea in vas incepe sa scada pana la valoarea la care presostatul porneste pompa, sa zicem ca l-am setat la 1,7bar;
-acum iarasi , in vas, vom avea si 1,7bar atat pt aer cat si pt apa;
Eu nu stiam sa calculez cata apa pot consuma in aceasta plaja de presiune de la 3bar piana la 1,7.
Instalatorul m-a invatat(sa-i dea Domnul sanatate). Mai vroiam sa stiu daca pot seta presiunea de pornire a pompei sa fie egala cu presiunea aerului din vas (1,5bar) sau trebuie sa pastrez o diferenta de minim 0,2 bar.
Ma tenta o astfel de setare pt a putea avea mai multa apa intre pornirile pompei, dar fara a strica ceva in instalatie(burduful din vas-ma gandesc eu).

Acum sper ca am fost mai clar.
Il rog iarasi pe instalator sa intervina si sa clarifice ce-am postat pe aici.
Multumesc.

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Mar 09, 2013 8:23 pm

Instalatorul de Iasi wrote:
hudemanicolai wrote:[...] Am rectificat semnificatia volumelor. [...]
Adică? :?
Adica am facut corectiile pe neuronul meu.
Instalatorul de Iasi wrote:
hudemanicolai wrote:[...] Acea diferenta de 0,2 atm ar mai putea fi micsorata, sa avem presiunea aerului=presiune pornire pompa? [...]
Teoretic "da", practic "mai greu sau chiar imposibil" (poate doar cu vreun presostat electronic). Dar nu văd la ce ar ajuta acest lucru... :(
Eram tentat sa mai "fur" cativa litri de apa, pana sa porneasca pompa.

Mutumesc de raspuns, cat am scris mesajul anterior... a venit raspunsul de la dv.

Multumesc si Doamne ajuta.

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Sat Mar 09, 2013 8:44 pm

hudemanicolai wrote:Adica am facut corectiile pe neuronul meu. [...]
Am înţeles. :)

hudemanicolai wrote:[...] Eram tentat sa mai "fur" cativa litri de apa, pana sa porneasca pompa. [...]
Pentru aşa ceva, ar trebui ca presiunea la care este introdus aerul în vas şi cea la care porneşte pompa să fie cît mai apropiate de 1 bar. Acest lucru doar dacă vă mulţumeşte şi reversul medaliei: variaţiile mari de presiune de la robinetele punctelor de consum (deşi asupra acestui aspect, se mai poate lucra) şi faptul că acei litri suplimentari să nu poată fi consumaţi decît parţial, anume în puncte aflate la mică distanţă (mai ales pe verticală) faţă de vasul de acumulare.
Părerea mea este că rezultatul final nu merită efortul sau deranjul.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Mar 09, 2013 8:58 pm

Am inteles.

User avatar
el_nynyo
membru
Posts: 182
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:44 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by el_nynyo » Fri Sep 13, 2013 12:59 am

Am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta cu vreun sfat.
Mutat acum la cas noua am dat de o prblema fiind sus pe deal nu am presiune la apa si ca oriunde in tara asta vina ori nu e a nimanui ori se paseaza.
ideea e ca in caminul de apa am teava de 40 si daca desfac vreun cot si punmana pe teava pot opri apa fara prea mare efort.
Acuma casa pot sa am apa calda pina imi fac instalatia de incalzire cap-coada mi-a adus cinevba un instant de apa trifazic care nu porneste pentru ca nu am presiune la apa.
M-i s-au sugerat 3 idei pe care o sa v-i le spun si problemele de care cred eu ca m-as lovi.
Am un boiler de 300 de litripentru ACM, m-i sa sugerat sa pun un hidrofor dupa boiler ca sa aiba de unde sa traga apa, pina aici totul ok, problema e ca iarna boilerul va fi plin cu apa calda ca are serpentina prin el si vreau sa il incalzesc, hidrofoarele lucreaza cu apa calda?
Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul?
Si a treia varianta si duc in pod un vas de 1 mc cat mai sus si sa imi vina prin cadere.
Podul meu are cam 4 metri inaltime, cat de sus as putea sa il duc sa aiba un pic de presiune, ar fi valabila ideea asta?
Mi-e groaza ca vine iarna si am tem ca nu o sa am nici atita presiune cata am acum.
Uitarea este o conditie a memoriei :)

Post Reply