Instalatie de hidrofor

Moderators: sobe, teracotix

Post Reply
User avatar
el_nynyo
membru
Posts: 182
Joined: Thu Jan 03, 2013 12:44 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by el_nynyo » Fri Sep 13, 2013 12:59 am

Latest post of the previous page:

Am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta cu vreun sfat.
Mutat acum la cas noua am dat de o prblema fiind sus pe deal nu am presiune la apa si ca oriunde in tara asta vina ori nu e a nimanui ori se paseaza.
ideea e ca in caminul de apa am teava de 40 si daca desfac vreun cot si punmana pe teava pot opri apa fara prea mare efort.
Acuma casa pot sa am apa calda pina imi fac instalatia de incalzire cap-coada mi-a adus cinevba un instant de apa trifazic care nu porneste pentru ca nu am presiune la apa.
M-i s-au sugerat 3 idei pe care o sa v-i le spun si problemele de care cred eu ca m-as lovi.
Am un boiler de 300 de litripentru ACM, m-i sa sugerat sa pun un hidrofor dupa boiler ca sa aiba de unde sa traga apa, pina aici totul ok, problema e ca iarna boilerul va fi plin cu apa calda ca are serpentina prin el si vreau sa il incalzesc, hidrofoarele lucreaza cu apa calda?
Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul?
Si a treia varianta si duc in pod un vas de 1 mc cat mai sus si sa imi vina prin cadere.
Podul meu are cam 4 metri inaltime, cat de sus as putea sa il duc sa aiba un pic de presiune, ar fi valabila ideea asta?
Mi-e groaza ca vine iarna si am tem ca nu o sa am nici atita presiune cata am acum.
Uitarea este o conditie a memoriei :)

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Instalatie de hidrofor

Post by user_banat_85 » Fri Sep 13, 2013 7:31 am

el_nynyo wrote:...Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul?...
Asta e cea mai potrivita solutie. Trebuie sa mearga. :)

Tudor32
junior
Posts: 24
Joined: Fri May 10, 2013 2:38 pm
Location: Resita
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Tudor32 » Fri Sep 13, 2013 9:48 am

Bine v-am regasit!
Am intampinat si eu o problema la hidroforul de la tara, respectiv porniri dese si de scurta durata. Verificat presiunea si avea in jur de 0,5 b. cu aceasta ocazie a iesit si putina apa pe la ventil. In timp ce pompam aer se auzeau bolboroseli pe instalatie ca si cum aerul a fi iesit pe teava in sus (boiler-ul este amplasat in beci si teava de iesire ce porneste din acesta merge pe verticala aproximativ 2,5m) si nu am reusit sa creez o presiune mai mare de 1,2 b in vas. A doua zi presiunea iarasi la 0,5..... Concluzia mea este ca s-a fisurat membrana!!! Se poate schimba membrana din vasul de expansiune (24l) si daca da, cum? .... sau e mai indicat sa schimb vasul cu totul?
Multumesc.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by phoenix » Fri Sep 13, 2013 11:30 am

Schimbi membrana. Mergi la magazin si cauti membrana pentru 24 litri(o sa vezi ca membranele sunt pentru mai multe litraje dar alegi ceva apropiat si sa mai aiba si rezerva adica aleci pentru 24-38 l daca gasesti) si desfaci suruburile de la gatul rezervorului...si apoi te prinzi tu. Membrana e undeva la 35-50 de lei functie de magazin. Cand scoti membrana vheche (o sa desfaci si surubul pe unde bagi aerul in membrana) o sa vezi ca membrana veche este muuult mai mare decat cea noua...mare ca o vezica sau o prostata marita...sa nu crezi deci ca ai luat membrana gresita.
Schimbi vasul doar daca este ruginit si scapa aer si sa te asiguri inainte de a schimba membrana ca vasul nu scapa aer(dar nu scapa pentru ca ai spus ca a curs apa pe la ventil si deci vasul este etans).
Trebuie stiut ca daca ai ghinion si iei o membrana cu por si dupa schimbare poti sa ai aceeasi pb...dar sa speram ca nu esti cel mai ghinionist.

Succes.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Fri Sep 13, 2013 7:37 pm

el_nynyo wrote:[...] fiind sus pe deal nu am presiune la apa si ca oriunde in tara asta vina ori nu e a nimanui ori se paseaza. [...]
Cine este furnizorul de apă?

el_nynyo wrote:[...] Am un boiler de 300 de litripentru ACM, m-i sa sugerat sa pun un hidrofor dupa boiler ca sa aiba de unde sa traga apa, pina aici totul ok, problema e ca iarna boilerul va fi plin cu apa calda ca are serpentina prin el si vreau sa il incalzesc, hidrofoarele lucreaza cu apa calda? [...]
Ce sursă foloseşti pentru a obţine ACM? Ce înseamnă la tine "apă caldă", cîte grade Celsius? Nu se recomandă funcţionarea hidrofoarelor cu apă fiebinte, fiindcă în scurt timp ele se vor defecta. Dacă astfel rezolvi (teoretic) problema apei calde, cu presiunea apei reci ce faci?

el_nynyo wrote:[...] Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul? [...]
Aici ţi-ai dat singur răspunsul. ;)

el_nynyo wrote:[...] cat de sus as putea sa il duc sa aiba un pic de presiune, ar fi valabila ideea asta? [...]
Cît ar fi "picul" ăsta de presiune? Pentru 1 bar, ar trebui să ridici rezervorul la aproximativ 10 m (teoretic) faţă de consumator.

Cred că soluţia pentru tine este cea cu un rezervor tampon şi un hidrofor.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

Tudor32
junior
Posts: 24
Joined: Fri May 10, 2013 2:38 pm
Location: Resita
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Tudor32 » Fri Sep 13, 2013 8:08 pm

Multumesc DAN. Instructiunile tale sunt foarte pretioase ptr mine.
Saptamana viitoare o sa caut membrana la magazinele de specialitate si peste 2 saptamani voi aplica cele spuse de tine.

User avatar
Instalatorul de Iasi
Referent
Posts: 273
Joined: Sat Sep 08, 2012 3:02 pm
Location: Iași
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Instalatorul de Iasi » Fri Sep 13, 2013 8:10 pm

Tudor32 wrote:[...] sau e mai indicat sa schimb vasul cu totul? Multumesc.
Scoate membrana aşa cum ţi-a spus şi Dan. Apoi verifică interiorul vasului. Dacă e ruginit, va trebui să-l schimbi cu totul, pentru că noua membrană nu va avea o viaţă prea lungă.
Ieftin, bun şi mult nu există... Şi încă o veste tristă: de cînd fenicienii au inventat moneda, mulţumirile sînt de prisos.

Tudor32
junior
Posts: 24
Joined: Fri May 10, 2013 2:38 pm
Location: Resita
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by Tudor32 » Fri Sep 13, 2013 8:15 pm

O sa verific si interiorul vasului. Ai dreptate, daca e ruginit nu v-a mai tine mult pana va ceda!
Multumesc.
;)

flavius76
SUPORT
Posts: 2443
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by flavius76 » Sat Sep 14, 2013 12:03 pm

el_nynyo wrote:Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul?
Si a treia varianta si duc in pod un vas de 1 mc cat mai sus si sa imi vina prin cadere.
Podul meu are cam 4 metri inaltime, cat de sus as putea sa il duc sa aiba un pic de presiune, ar fi valabila ideea asta?
Mi-e groaza ca vine iarna si am tem ca nu o sa am nici atita presiune cata am acum.
Ideea cu hidroforul sa traga direct din retea, nu prea e buna, fiindca nu stii niciodata ce fel de apa tragi, poate uita vecinul furtunul in hazna si poti trage apa de acolo.
Eu as recomanda ideea cu vasul de acumulare in care apa sa vina liber din retea. Amplasarea lui, fie in pod, la 4m inaltime vei avea presiune de aprox 0,4 bari la nivelul solului, daca nu e suficienta aceasta presiune poti trage cu hidroforul din acest bazin, in acest caz poate fi montat in alta parte, intr-un punct cat mai jos, pentru a se umple din retea la un debit mai bun. In cazul amplasarii in pod, presiunea apei din retea la acel nivel va fi si mai mica, poate nu mai curge deloc.
In oricare varianta de amplasare trebuie sa-l feresti de inghet.

hudemanicolai
SUPORT
Posts: 571
Joined: Fri Nov 30, 2012 2:35 pm
Location: Tulcea
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Re: Instalatie de hidrofor

Post by hudemanicolai » Sat Sep 14, 2013 12:15 pm

flavius76 wrote:
el_nynyo wrote:Alta solutie sa montez un hidrofor in caminul de apa iar ca teava de alimentare sa-i bag teava de fi40 si sa traga apa de acolo, oare ar merge?
Daca apa si asa nu are presiune si de abia vine oare e suficient pentru hidrofor debitul?
Si a treia varianta si duc in pod un vas de 1 mc cat mai sus si sa imi vina prin cadere.
Podul meu are cam 4 metri inaltime, cat de sus as putea sa il duc sa aiba un pic de presiune, ar fi valabila ideea asta?
Mi-e groaza ca vine iarna si am tem ca nu o sa am nici atita presiune cata am acum.
Ideea cu hidroforul sa traga direct din retea, nu prea e buna, fiindca nu stii niciodata ce fel de apa tragi, poate uita vecinul furtunul in hazna si poti trage apa de acolo.
Eu as recomanda ideea cu vasul de acumulare in care apa sa vina liber din retea. Amplasarea lui, fie in pod, la 4m inaltime vei avea presiune de aprox 0,4 bari la nivelul solului, daca nu e suficienta aceasta presiune poti trage cu hidroforul din acest bazin, in acest caz poate fi montat in alta parte, intr-un punct cat mai jos, pentru a se umple din retea la un debit mai bun. In cazul amplasarii in pod, presiunea apei din retea la acel nivel va fi si mai mica, poate nu mai curge deloc.
In oricare varianta de amplasare trebuie sa-l feresti de inghet.
Solutia cu vas de acumulare+hidrofor e mai de nadejde(zic eu). Vasul de acumulare amplasat intr-un loc unde e ferit de inghet si cat mai jos(ca sa aiba presiune pt umplere) iar din el se alimenteaza hidroforul si are ce presiune vrea. Trebuie putin gandit vasul, nici prea mare ca sa nu stagneze apa prea mult in el(capata miros+se dezvolta diverse vietuitoare pe acolo), dar nici prea mic sa ramana fara apa. In functie de posibilitatile financiare se pot gasi solutii pt a pastra o apa curata in vas.
Doamne ajuta.

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatie de hidrofor

Post by luvio » Sat Sep 14, 2013 1:16 pm

Este recomandabil ca vasul de acumulare sa fie opac pentru a nu patrunde lumina si atunci nu se dezvolta algele in el.

Post Reply