-Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel ÅŸi hidrogen.

Aici se vor posta diverse discutii despre "ALTE" subiecte.

Moderator: sobe

sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

-Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by sandy76 » Sat Jul 21, 2012 9:37 am

-Fuziunea rece, în prim plan. Doi italieni promit energie la 1 cent kilowattul

-Ianuarie 2011

Doi cercetători italieni suţin că au realizat un „catalizator de energie” care funcţionează cu nichel şi hidrogen, cu un factor de câştig între energia produsă şi cea consumată de circa 30. Adică transformă 400 W în circa 12.000 W.


În ciuda fapului că detaliile procesului fizic nu se cunosc, se presupune că mecanismul ce ar sta la baza acestei descoperiri ar putea fi fuziunea rece. În ciuda faptului că oamenii de ştiinţă sunt încă sceptici, inventatorii au depus actele pentru brevetarea metodei şi suţin că, în viitor, vor fi construite centrale care vor produce energie electrică prin noua metodă, cu costuri mult mai mici decât cele care utilizează alte surse de energie.

În acest articol, vă prezentam pe scurt descoperirea cercetătorilor italieni, cu o scurtă introducere a fuziunii nucleare pe care o vom aborda pe larg în viitor, împreună cu prezentarea altor surse de energie.

Telegrafic despre Fuziunea Nucleară

Fuziunea nucleară înseamnă unirea a două nuclee atomice cu formarea unui al treilea nucleu mai greu şi cu eliberarea altor particule mai uşoare (cum ar fi, de exemplu, netronii). Este procesul care are loc în stele şi în urma căruia se produc, din hidrogenul iniţial, elementele mai grele. Fuziunea nucleară a elementelor uşoare are loc cu producerea unei cantităţi enorme de energie, fiind tocmai această energie cea care alimentează stelele sau cea care este distructivă în bombele termonucleare.

Energia produsă rezultă din transformarea unei părţi din masa iniţială a nucleelor ce vor fuziona în energie cinetică a particulelor rezultate. Aceste particule pot încălzi mediul pe care-l străbat, generând căldura ce poate fi transformată în energie electrică. Faţă de energia rezultată în procesele chimice, cea obţinută în urma fuziunii nucleare este de milioane de ori mai mare pe unitatea de masă, motiv pentru care oamenii de ştiinţă, dar şi industria, sunt în căutarea realizării unei fuziuni nucleare controlate, care să genereze cantităţi enorme de energie şi să rezolve problema spinoasă a energiei în viitor.

Principala problema este dată de faptul că, pentru a se reuşi fuziunea a două nuclee, este necesar ca acestea să se apropie suficient de mult astfel încât fuziunea să aibă loc. Însă nucleele se resping, deoarece au sarcina electrică pozitivă; trebuie găsită deci o modalitate pentru a învinge această respingere generată de sarcinile eletrice ale celor două nuclee.

În stele, acest proces are loc relativ uşor, deoarece la temperaturile extrem de ridicate din stele energia cinetică a nucleelor este suficientă pentru depăşirea barierei de potenţial datorată sarcinilor eletrice şi a fuziona.Însă, în laboratoarele terestre, lucrurile sunt mult mai complicate şi, cel puţin până astăzi, nu s-a reuşit realizarea unei centrale de fuziune nucleară controlată, care să genereze energie electrică. Proiectul cel mai complex la ora actuală este ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), care nu reprezintă o adevărată centrală nucleară, ci un prototip care ar trebui să dea informaţii extrem de utile asupra metodei şi care ar conduce la construirea în viitor (vorbim de circa 50 de ani) a unor centrale nucleare „adevărate”, care să producă energie electrică. Vom reveni cu un articol dedicat.

Fuziunea rece

In acest context, în care realizarea fuziunii nucleare prin metode gen ITER este costisitoare şi complicată, la sfârşitul anilor ’80, doi cercetători, Fleischmann şi Pons, au realizat un experiment relativ simplu, în care au suţinut că au obţinut fuziunea nucleară la temperatura camerei, aşa-numita „fuziune rece”. Practic, cei doi suţineau că o celulă de sticlă plină cu apă grea (ce conţine un izotop al hidrogenului care are un proton şi un neutron în nucleu), dotată cu un catod de paladiu, producea, la trecerea unui curent electric slab, multă energie calorică, generând încălzirea apei.

Reacţia de bază, spuneau cei doi, trebuie să fie una de natură nucleară, similară celei ce are loc în stele, obţinută însă la tempereaturi extrem de joase. De aici numele de „fuziune rece”. La ora actuală nu există un mecanism clar, acceptat de toţi oamenii de ştiinţă, care să explice cum ar putea să se realizeze fuziunea rece. Motiv pentru care majoritatea cercetătorilor sunt relativ sceptici. Sunt însă şi cercetători care au continuat şi continuă activitatea în acest domeniu, cu rezultate mai mult sau mai putin satisfăcătoare. Ultimul dintre aceste rezultate este cel obţinut de doi cercetători italieni.

Catalizatorul de energie italian

La 14 ianuarie 2011, într-o conferinţă de presă organizată la Bologna, a fost prezentat un rezultat aparent uimitor: un aparat în stare să genereze mai bine de 10 kW, folosing ca alimentare circa 400 W. Andrea Rossi şi Sergio Focardi, numele celor doi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bologna, au demonstrat că prin folosirea unui aparat (Rossi Energy Amplifier) care conţine o pudră foarte fină de nichel într-un tub metalic în care se găseşte hidrogen presurizat şi un rezistor prin care circulă curent electric, se produce o cantitate de energie corespunzîtoare unui factor de câştig de circa 30.

Adică, atunci când se consumă circa 400 W, se produc circa 12,000 W (12 kW). Cum au măsurat cei doi cercetători acest factor? Prin observarea faptului că, în urma acestui proces, în fiecare minut, o cantitate de apă de 292 grame, aflată iniţial la 20 de grade Celsius, se transformă în vapori (corespunzător unei temperaturi de circa 101 C). De aici au calculat căldura totală generată şi au găsit factorul 30 raportat anterior.

Care ar putea fi procesul ce produce acestă energie? Rossi şi Focardi suţin că nucleele de nichel şi cele de hidrogen ar putea suferi un proces de fuziune în aparatul pe care l-au produs, generând nuclee de cupru şi....energie. Ba, mai mult, cei doi suţin că au reuşit să obţină în laborator factori de câştig până la 400, însă procesul în această situaţie ar deveni periculos, deoarece se pot produce explozii.

Detaliile sunt foarte neclare şi există doar speculaţii legate de procesul care ar putea fi responsabil. Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt sceptici.

Planurile lui Rossi si Focardi

Rossi şi Focardi, care lucrează de mulţi ani în acest domeniu, au aplicat pentru obţinerea unui brevet de invenţie a metodei în octombrie 2009, motiv pentru care nu au dat, în conferinţa de presă, toate detaliile, pe care le vor ţine secrete, cel puţin până la obţinerea brevetului.


Cei doi suţin că, prin folosirea acestei metrode, s-ar putea produce energie electrică la un cost sub 1 cent/kWh, cost ce este de câteva ori mai mic decât cel al metodelor folosite în prezent pentru producerea energiei electrice. Evident, aceasta ar fi o adevărată revoluţie, atât pentru faptul că procesul este simplu şi nu necesită sisteme extrem de complicate, cât şi pentru costul redus al materialelor (nichel şi hidrogen, ca materiale de bază).
Planul celor doi este construirea unei prime centrale de 1 MW, compusă din 125 module, în următoarele luni. Ulterior, se doreşte construirea şi comercializarea unor astfel de generatoare de energie pe scară largă. Evident, interesele diverselor firme şi industrii producătoare de energie este mare.

Nouă nu ne rămâne decât să vedem dacă această aventură va avea succes sau dacă totul este un bluf. Desigur, dacă metoda se va dovedi într-adevăr utilă pentru producerea energiei electrice, aşa cum suţin cei doi italieni, va trebui înteleasă în detaliu fizica ce stă la baza acestei descoperiri.

Informaţii suplimentrare:

Fuziunea rece (în limba română):
http://www.stiintasitehnica.ro

Detalii despre descoperirea celor doi italieni (în engleză):
http://www.physorg.com

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al StiintaAzi.ro.
Last edited by sandy76 on Sat Jul 21, 2012 9:54 am, edited 2 times in total.

sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen

Post by sandy76 » Sat Jul 21, 2012 9:40 am

-Acum avem si o reclama din australia.
http://www.e-cataustralia.com/

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by user_banat_85 » Sat Jul 21, 2012 8:54 pm

sandy76 wrote:-Fuziunea rece, în prim plan. ..
Sandy, dezvolta in continuare.. sunt ochi si urechi.. subiect extrem de interesant, doar ca imi depaseste competenta..
Dar, tine-ne la curent.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by phoenix » Sun Jul 22, 2012 5:03 pm

Sandy, sper sa nu te superi, dar sa presupunem ca obtinem energie din resurse inepuizabile, sau macar energie enorma din elementele care le avem la dispozitie pe pamant. Buuuun...cine te va lasa pe tine sa o folosesti? Ma indoiesc ca o descoperire epocala, cum este cazul asta, sa fie la dispozitia mea. In ianuarie 2011 parca s-a inventat un tip de baterie care putea sa propulseze un autoturism cu 120 km pe ora si avea autonomie de vreo 600 de km . Cica a ars dupa 2 saptamani dupa ce au iesit testele promitatoare. Am auzit ca anul asta au migrat 6% din poppulatie de la oras la rural...oare de ce crezi?
Eu unul sunt mai panicar asa si ma tem si de consumarea resurselor de lemn deci teoretic sunt interesat de asemenea descoperiri doar ca eu cred ca nu se vor "descoperi" din motivele sugerate mai sus. Solutiile cred ca exista deja dar nu vor deveni disponibile la marea masa de oameni.

Nici un italian nu va descoperi ceva aproape infinit la un pret limitat. Moneda in sine este o limita in care ne invartim impusi de sistem. Energie nelimitata sau aur fara masura o sa distruga orice sistem monetar.
Este vorba de intoxicari si atat care sa ne ofere vise si sa nu ne trezim, din visul caldut, intr-o depresie rece si usturatoare.
Poate un italian, mai sunt si altii care considera natia asta dincolo de toate celelalte la un loc, o sa descopere ceva nemaipomenit doar ca o sa se intample dupa ce va apune organizarea sociala din ziua de azi.

Undeva la pompe de caldura ai spus o fraza si anume "-In consecinta este de 3 ori mai performanta aceasta incalzire efectuata cu o pompa de caldura decat una pur electrica, nu cu 30% ci cu 300% mai performanta."
Nu ma pricep la pompe de caldura dar eu am inteles din fraza asta ca tu din energia electrica poti obtine de 3 ori mai multa energie decat consumi. O sa ma documentez serios si am sa-ti rapsund acolo dar chiar si fraza asta imi darama mie probabil sistemul de valori. Poate ca la pompe de caldura ai dreptate dar chiar si acolo mi se pare un castig enorm.

Mai studiez si iti raspund dar aici mi-am exprimat niste opinii fara o documentatie pe baza celolalte aspecte observate in viata.

Sper totusi ca eu sa ma insel si tu sa ai dreptate.

sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by sandy76 » Fri Aug 24, 2012 6:35 pm


sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by sandy76 » Wed Aug 29, 2012 12:37 pm

sandy76 wrote:-Un filmulet despre acest subiect.
http://www.youtube.com/watch?v=RjERAy6O ... r_embedded
-Am ajuns sa ma citez din cauza ca filmul a fost eliminat de pe youtube, nu-i nimic am altul mai nou si mai interesant cu reactorul facut din sticla pentru a fi observate reactiile.
Pentru pagina originala: http://www.e-catworld.com/2012/08/close ... i-reactor/

http://www.youtube.com/watch?v=HN4VK82M ... r_embedded
-Iar aici o traducere cu google.
Close up video a reactorului Celani
29 august 2012

În cazul în care nu aţi observat (nu am avut până în această seară), cei de implicate în Fleischmann Martin Memorialul de proiect au fost încărcaţi de zor o serie de new videos lor canal YouTube . Unele dintre ele sunt aprobările proiectului de către unii dintre figurile de frunte în domeniul CF / LENR, inclusiv Frank Gordon, McKubre Mike şi Hagelstein Petru. Video de mai jos include foarte aproape de fotografii reactorului Celani LENR atunci când a fost expus la Săptămâna NI. Nu numai ca este reactorul interesant, dar aşa se uită diferite persoane inspectori dispozitiv.
Se pare ca MFMP este un efort serios, cu sprijin important şi contribuitori, iar eu am spus progrese bune se face si mai multe informatii va fi lansat înainte de prea mult timp.

-In sfarsit se arata ceva din laboratoare de la oameni independenti de Andreea Rossi.
-Alte filmulete pe aceasi tema LENR sau fuziune la rece.
- http://www.youtube.com/watch?feature=en ... e5rcEvsek0
-Dupa fetele lor privind la reactor si diagrame se vede satisfactia ca toata treaba asta cu fuziunea este pe bune.
Despre parintele fuziunii la rece.
http://www.youtube.com/watch?v=KwwPYKBs ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=CHT4d7ti ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=eWpTyFNX ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=eVkHyiNy ... ure=relmfu
-Aici parintii LENR si actuali:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... S4eCCAry90

sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by sandy76 » Sun Nov 11, 2012 3:13 pm

-Si inca un filmulet ce poate sa fie cea mai mare realizare in domeniul energiei.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... F8ifZZ_iVo :)

gabigowriel
membru
Posts: 238
Joined: Tue Dec 25, 2012 8:44 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi

Post by gabigowriel » Fri Jan 04, 2013 8:53 am

sandy76 wrote:-Acum avem si o reclama din australia.
http://www.e-cataustralia.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
N-as vrea "sa te desumflu" si aici dar am s-o fac totusi pentru "binele tau":
Costurile si energia obtinuta din aceasta "chestie" sunt comparabile cu pompele de caldura, adica un COP de 4!
Ca exemplu , aerul conditionat este o pompa de caldura aer-aer cu un COP intre 1 si 3 in functie de instalatie si mediul in care va lucra!
DECI : iarasi , energia este "mutata"/transferata dintr-un loc in altul si nu creata "din nimic"...
Da' tu poti sa crezi ce vrei bineinteles...
P.S. Iar trecutul lui Andrea Rossi este PLIN DE PETROL SI DESEURI PE BAZA DE CARBON "uitate" prin nush ce rezervoare/depozite ce au ajuns sa polueze intregi panze freatice de apa curata...
Nu m-as arunca la nimic din ce scoate el , cu toate ca si eu "l-am apreciat enorm" IN PRIMA FAZA...
http://i50.tinypic.com/2wlyek6.png

sandy76
membru
Posts: 839
Joined: Thu Jul 05, 2012 9:30 pm
Location: -La 10 minute de Ploiesti
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by sandy76 » Fri Jan 04, 2013 5:52 pm

-Cine a zis sau pretins ca energia este luata din "nimic"?
-Nici Domnul nu a facut vin din nimic, vasele au fost intai umplute cu apa.
-COP 4,5,6, ce mai conteaza daca faci un cop de 1,5 la energie electrica este peste asteptari.
-Cop-ul cel face o pompa de caldura este in echivalent si este in apa calda nu energie electrica cum vrea Rossi care sa asociat cu Siemens pentru productia de turbine cu abur.
Copul pompelor de caldura este mare daca apa are peste 15 grade in primar si 30 grade in secundar, la Rosi se dezvolta temperaturi de sute de grade care pot produce abur.
-Acum nu se discuta numai de Rosi ci de mai multi si acum se bat care sa aiba intaietate si sa scoata produse pe piata. ;)
-Vad ca tu imi vrei binele, foarte bine, atunci cand trusturile de petrol ne vor vrea binele atunci inseamna ca sunt stransi cu usa de catre cineva mai mare ca ei sa elibereze toate cele furate si ingropate pentru ca prostimea sa le cumpere produsele.
-Atunci cand parinti fuziunii la "rece" au scos ceva li sa dat la cap sa stea in banca lor.
- Tesla descoperise ceva in genul filmuletului din youtube si a fost facut sa renunte pentru ca un bancher din cabala ia taiat finantarea.

admin_1234
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: -Fuziunea rece, care funcţionează cu nichel şi hidrogen.

Post by admin_1234 » Fri Jan 04, 2013 7:48 pm

@gabigowriel te rog sa-ti revizuiesti atitudinea. Cred ca ti-ai dat seama ca pe acest forum functionam un pic altfel iar daca nu ti-ai dat seama iei o pauza de la postari pana iti dai seama. Te rog sa nu mai produci atata agitatie. Ultimul post o sa fie sters.

Considera ca ai primit un avertisment iar la urmatorul poti primi un ban.

Multumesc.

Post Reply