Page 1 of 1

Evacuare grătar de grădină

Posted: Wed Jun 21, 2017 3:21 pm
by Fane9506
Salutare! Am deschis această pagină, deoarece am văzut unele grătare de grădină la viața mea și multe dintre ele dădeau fum pe la gura de alimentare cu lemne. Unele chiar aruncau mai mult fum în ochii grătaragiului decât pe coș. Din ce m-am documentat am aflat că problema ar constitui-o coșul subdimensionat. Acum, care ar fi regula de construcție a coșului, respectiv a focarului? Un nene zicea că trebuie ca respectivul coș să aibă suprafața egală cu cel puțin jumătate din suprafața focarului.
Acum vin cu altă întrebare: Oare s-ar putea construi un grătar într-o incintă semi-închisă, dar care să nu scoată fum ca la fierărie?

Re: Evacuare grătar de grădină

Posted: Thu Jun 22, 2017 2:09 pm
by Dekorativ
Salut
Din pacate nu te pot ajuta cu o formula in ceea ce priveste raportul dintre marimea focarului si cosul de fum. Pot in schimb sa-ti spun dimensiunile pe care le folosesc eu la constructia gratarelor si care sigur functioneaza (nu iese fum asa ca se pot construi intr-o incinta inchisa). Focarul este de 75 cm latime/63 cm adancime iar cosul de fum 63 cm / 50 cm (adica 2,5 caramizi/2caramizi) si are o inaltime de 1,2-1,4 m masurand de unde se termina hota. Atasez si o imagine pentru a intelege mai bine.
Image

Re: Evacuare grătar de grădină

Posted: Fri Jun 23, 2017 12:10 am
by Fane9506
Am atașat aici un contur din profil al grătarului... mă gândeam să îi fac lunginea ( adâncimea mai mare) și cosul ceva mai larg, poate așa ar trage... Mulțumesc mult pentru informații!

Re: Evacuare grătar de grădină

Posted: Fri Jun 23, 2017 12:19 am
by DAN
Este vorba de tiraj. La un cuptor nu poti face un cos inalt si deci compensezi cu un cos cu diametru mai mare. Un cos trage daca este inalt, larg si are temperatura mare. Se poate micsora una sau dou din dimensiuni daca o modificam convenabil pe a treia.
In esenta un cuptor este o soba fara usa, o soba ca sa nu dea fum cu usa deschisa are nevoie de tiraj puternic.
Ca sa minimizezi pierderile de fum este bine sa incalzesti si putin cosul inainte sa pornesti cuptorul, cantitatea cea mai mare de fum iese pe la usa doar cand aprinzi focul, asta daca etse biune construit cuptorul.
Si acum sa revenim la diametru, macar jumatate din diagonala focarului ca sa obti maximul de tiraj de la un cos mic de inaltime.

Re: Evacuare grătar de grădină

Posted: Fri Jun 23, 2017 3:15 pm
by Fane9506
Merci de informații! Dacă o să mă apuc vara asta de făcut un grătar vă trimit poze, poate pot să atașez și video...Dar mai stau oleacă, prin august cred că mă apuc...

Re: Evacuare grătar de grădină

Posted: Thu Dec 21, 2017 10:22 pm
by Fane9506
https://www.youtube.com/watch?v=Dp4RlKfNoUU" onclick="window.open(this.href);return false; un exemplu de grătar cu tiraj bun care nu va băga niciodată fumul în ochii grătaragiului