Page 1 of 4

Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 04, 2014 2:40 pm
by cristimoisuc
Momentan strang materiale pentru o soba multifunctionala de exterior. Ideea de baza e cea din schita.Va avea un focar tip racheta cu alimentare orizontala (la initierea focului) si apoi verticala. Cuptorul va avea 3 sibere: unul ce va tine locul caii directe sau se va folosi in cazul in care fac foc direct in cuptor iar celelalte 2 vor actiona solidar prin intermediul unei tije lungi pe care vor fi sudate si vor permite sau nu accesul fumului in cuptor. Toate trei sunt de tip fluture.
Ideea e urmatoarea: fumul intra in cuptor , il incalzeste si in momentul cand bag ceva la copt inchid cele doua sibere si fumul va circula doar pe sub vatra cuptorului tinand-o calda mai mult timp.
Sper sa-mi foloseasca si la uscatul fructelor.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 04, 2014 2:54 pm
by admin
Minunat proiect! Mult succes!

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 04, 2014 3:28 pm
by Razvan
Eu astept cuviu interes concretizarea proiectului. ;)
Spor la treaba Cristi!

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Wed May 07, 2014 10:41 pm
by Vox13
Iesirea din cuptor nu mergea mai jos facuta?
Scapai de cotul ala.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 11, 2014 10:36 am
by cristimoisuc
Iesirea in felul ala e probata si functioneaza. Asa se face la cuptoarele de copt paine de la noi. Daca e cuptorul lung(pentru copt 8-10 paini simultan) se face si un cot de ala in fundul cuptorului iar cele doua iesiri se unesc deasupra prin intermediul unui fum , apoi siber apoi se duce direct in cosul de fum. Oricum va fi si ceva izolatie deasupra cuptorului si poate mai indulcesc si esteticul . Pana la urma e doar schita de principiu. Se mai pot face mici ajustari cand ajungi cu mistria in zona.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 11, 2014 9:36 pm
by Vox13
Eu a-si face si rocada intre plita si alimentarea rachetei.Plita ar mai castiga o latura de acces.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun May 11, 2014 10:07 pm
by cristimoisuc
Din pacate in spate am gardul vecinului si nu ar fi loc pentru evacuatul cenusii si amorsatul focului. Spatiul e cam la limita pentru soba. Au fost invartite toate in toate modurile dar nu se poate altfel. La partea din spate a sobei nu voi avea acces , iar in laterala cuptorului va fi acces limitat, doar cat sa pot curata din cand in cand cosul de fum. E si fantana in zona asa ca....asta e. Cand va fi gata o sa vedeti si locatia. La mine totul in curte e in stil japonez - spatiul exploatat la maxim. :-(

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Jul 20, 2014 1:02 pm
by cristimoisuc
De o saptamana si ceva m-am apucat de proiect , printre picaturi, as putea spune , caci am avut si alte lucrari. Concediul s-a cam dus asa ca voi lucra doar dupaamiezile dar nu-i graba mare ca doar nu da inca iarna.
Deocamdata am avut de furca doar cu betoanele dar vine si randul samotei , chiar de maine.
In partea joasa va fi zidita soba propriuzisa , iar pe stalpisori va urma o placa mica si cuptorul deasupra ei.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Thu Jul 24, 2014 6:23 pm
by flavius76
Ar fi 2 semne de intrebare:
Daca va avea suficienta forta racheta sa incalzeasca cuptorul, avand in vedere ca gazele sunt racite partial de plita, apoi mai fac si acel ocol inainte de a intra in cuptor, poate inutil, iar aceste cuptoare masive necesita ceva putere.
Daca alimentarea verticala nu e prea inalta pentru a functiona pe principiul rachetei, poate cu un cos bun va merge.

Re: Cuptor de vara + plita cu focar reactiv

Posted: Sun Jul 27, 2014 4:37 pm
by cristimoisuc
Daca nu va face fata focarul sa incalzeasca si cuptorul am prevazut posibilitatea sa pot face focul separat in cuptor. Oricum gazele vor parasi zona contraflow cu o temperatura cam de 300°C poate si mai mult. La o raketa cu un focar minuscul la care aveam plita + clopotul din tabla aveam peste 400°C la gaze la iesire iar la o alta raketa ce avea partea convectiva un butoi de tabla de 200 l tot aveam peste 200 °C asa ca nu imi fac probleme mari pe partea asta. Peretii laterali ai sobei vor fi izolati si vor fi pierderi doar prin plita.


Cat despre alimentare , focarul va avea si alimentare verticala si orizontala asa ca sper sa pot jongla si aici. Ideal as vrea sa folosesc alimentarea verticala ca buncar de lemne iar aerul sa-l injectez pe la partea de jos.