Page 1 of 2

Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sat Jul 27, 2013 6:18 pm
by sandy76
Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere
19 Iul 2013

-In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire. Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata u totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an u certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii

Proprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde sau inchiria un apartament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri, 19 iulie. Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original.
Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partiile care au incheiat documentul sau de catre terti.

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul este obligat sa depuna la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.
Cladirile care trebuie sa aiba certificat energetic

Certificatul de performanta energetica este intocmit pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse renovarilor majore. Documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii pu-blice.

Certificatul nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitectu-rala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil ca-racterul ori aspectul exterior.

De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire.
Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracte-rizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia”.
Pasii pe care trebuie sa ii urmeze proprietarul unei cladiri pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica
Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire.

Auditorul energetic are dreptul, in baza atestatului de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa realizeze auditul energetic pentru cladiri sau unitati de cladire, sa intocmeasca certificatul de performanta energetica si raportul de audit energetic. Acesta isi poate desfasoara acti-vitatea ca persoana fizica autorizata sau ca angajat al unei persoane juridice.

Pana la data de 8 iulie 2013 au fost atestati 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei mai multi auditori energetici au fost atestati in Bucuresti (403) si judetele Timis (128), Iasi (65), Cluj (56), Constanta (57), Brasov (53), Dolj si Bihor (cate 40).

In judetul Suceava au fost atestati, pana in 8 iulie, 27 de auditori energetici.

Solicitantul trebuie sa se adreseze unui auditor energetic atestat si sa incheie un contract de prestari servicii cu acesta.

Proprietarul sau administratorul trebuie sa detina si sa puna la dispozitia auditorului energetic planurile cladirii sau apartamentului, din Fisa de cadastru OCPI sau din contractul de vanzare-cumparare, precum si informatii legate de istoricul cladirii, inclusiv modificari de spatiu, de functiune si reparatiile.

Auditorul energetic va trebui sa stranga la dosar urmatoarele documente: planul general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectura – fatade si sectiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasa; planuri cu sectiuni longitudinale si transversale; planuri pentru instalatiile de incalzire si apa calda de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda sau terasa; fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului; facturi de apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii.

Raluca Alexandra Cazanescu, membru fondator al Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR), spune ca intocmirea unui certificat de performanta energetica pentru un apartament dureaza minim trei zile, dar pentru o casa poate dura mai mult, impunandu-se evaluari suplimentare.

In functie de ce documente poate proprietarul sa puna la dispozitia auditorului, durata de realizare poate fi mai mare sau mica si se poate negocia si ta-riful. Daca proprietarul nu are toate documentele, auditorul poate completa dosarul contra cost.
Tariful se calculeaza dupa o formula ce include un cost unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare, tariful unitar al lucrarii (euro/ metru patrat), aria desfasurata construita a cladirii si cinci coeficienti – de locatie, de documentatie, de complexitate, de instrumentare si de refolosire, potrivit AAECR.
Conform Organizatiei Profesionale a Specialistilor in Energetica Cladirilor, apartamentele cu consumuri energetice mai scazute vor fi mai cautate datorita costurilor la intretinere mai mici. In cazul in care cererea pentru apartamentele cu consumuri energetice mai scazute este mai ridicata, ar putea sa fie inregistrata o crestere usoara a chiriilor acestui tip de apartamente, dar si o scadere a nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui sa compenseze astfel cheltuielile suplimentare.
Elaborarea certificatului presupune evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii afe-rente (incalzire, preparare sau furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial); incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii; notarea din punct de vedere energetic a cladirii; intocmirea Certificatului de Performanta Energetica si inserarea recomandarilor referitoare la modalitatile de crestere a eficientei in utilizarea energiei.
http://www.ecomagazin.ro/certificatul-e ... ligatoriu/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 8:02 pm
by user_banat_85
sandy76 wrote:Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere 19 Iul 2013
In sfarsit s-a aprobat... De 10 ani tot astept sa se aplice... din pacate inca nu avem suficienta experienta si cum este si firesc se va "intra in strachini".. Dar totul are un inceput.
Sa speram ca aceasta masura va sensibiliza lumea privind reducerea consumurilor si cresterea eficientei.

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 8:23 pm
by phoenix
Bull-shittt...va rog sa ma scuzati....m-am partait pe locul nepotrivit...eu am vandut o casa is trebuia obligatoriu certificatul mega deosebit...stiti cum s-a rezolvat? A venit maretul cu masurarea si m-a intrebat pe mine din ce e blocul...nu stiam. M-a intrebat din ce an este ...nu stiam...in final a pus ceva din burta si a mai masurat el gosimea unui perete...asa a primit casa aprobare din partea bancii sa fie vanduta...trebuia masurata usa de la intrare daca e etansa nu...cea de la intrarea in bloc...

haide mai baieti creste-ti si voi...

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 8:48 pm
by user_banat_85
dan wrote:...A venit maretul cu masurarea si m-a intrebat pe mine din ce e blocul...nu stiam. M-a intrebat din ce an este ...nu stiam...in final a pus ceva din burta si a mai masurat el gosimea unui perete...asa a primit casa aprobare din partea bancii sa fie vanduta...trebuia masurata usa de la intrare daca e etansa nu...cea de la intrarea in bloc...

haide mai baieti creste-ti si voi...
Deacord ca exista si astfel de cazuri.. Crede-ma ca pot povesti si eu multe din astea.. vor fi exact ca la Stirile PRO tv de la ora 5... Insa nu se poate generaliza pentru toate cazurile..

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 8:53 pm
by phoenix
Cred ca e invers...
Eu stiam ca sunt obligatorii de vreo 2 ani dar nu se aplicau, adica nu era nici o amenda daca nu faceai asta. Daca s-a schimbat anul asta legea si se dau amenzi poate poate...
Una este obligatia si alta este masura care se aplica...deci e vreo amenda penala?

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 8:58 pm
by tonyst
lisapet wrote:
sandy76 wrote:Certificatul energetic al cladirilor, obligatoriu, de astazi, la vanzare sau inchiriere 19 Iul 2013
In sfarsit s-a aprobat... De 10 ani tot astept sa se aplice... din pacate inca nu avem suficienta experienta si cum este si firesc se va "intra in strachini".. Dar totul are un inceput.
Sa speram ca aceasta masura va sensibiliza lumea privind reducerea consumurilor si cresterea eficientei.
Cati gandesc oare ca noi ?

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 9:01 pm
by phoenix
Ma iertati fratilor, 40% din tara asta nu au iesit din mentalitatea de animal...38% nu avem unde sa ne cac...si facem in pamant gauri. Eu cand mergeam pe mare ma durea sufletul sa arunc freon in aer....a fost unul din motivele pentru care nu am mai plecat...o copilarie...o sa mor copilaros.

Sa va spun o faza tare care mie in confirma altceva.
Caut la magazine ca disperatul BECURI ieftine ca pe mine ma lasa rece becurile lor economice care la mine tin exact cat si alea clasice...si bineinteles ca nu mai gasesc ...DAR acum 2 zile la un magazin mare am gasit becuri CLASICE si deci interzise...si ce credeti? Nu mai costau 2 lei ca inainite ci 4 lei...pentru ca erau importate din Ungaria...adica cuuuuum frate? adica cuuum?
Deci va recomand cu caldura becuri ILEGALe la magazinul REAL..unde se gaseste deasemenea si fasole fara coaje, care fierbe in 30 de minute...aviz amatorilor.

Ma scuzati...

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 10:08 pm
by cheluakame
dan wrote:Bull-shittt...va rog sa ma scuzati....m-am partait pe locul nepotrivit...eu am vandut o casa is trebuia obligatoriu certificatul mega deosebit...stiti cum s-a rezolvat? A venit maretul cu masurarea si m-a intrebat pe mine din ce e blocul...nu stiam. M-a intrebat din ce an este ...nu stiam...in final a pus ceva din burta si a mai masurat el gosimea unui perete...asa a primit casa aprobare din partea bancii sa fie vanduta...trebuia masurata usa de la intrare daca e etansa nu...cea de la intrarea in bloc...

haide mai baieti creste-ti si voi...
Sincer, eu as proceda in felul urmator, dupa intocmirea acelui act de neica-nimeni, as merge la un specialist pentru realizarea lui corecta. Cu cele doua acte as merge in instanta pentru fals in acte publice, a doua oara sigur nu mai face aceeasi greseala.

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 10:18 pm
by phoenix
Ai avut vreodata un proces Florine? Ataci un amarat ca face lucrurile cum le fac toti?

Re: Certificatul energetic al cladirilor

Posted: Sun Jul 28, 2013 10:28 pm
by cheluakame
Am avut doua, ambele castigate. Unul cu politia rutiera, altul cu cea locala. "Ambii" si-au facut treaba ca toti altii, din pacate nu legal.
Peste o saptamana merg sa asist la un proces in care fiica a semnat in locul tatalui fara procura un act de vanzare-cumparare. Noul propietar si-a dat seama de greseala si a pornit un proces. Sunt de pe acum sigur ca verdictul ii va fi favorabil.

Amaratul acela isi scoate un ban prin a pacali persoanele. E ca si cum as merge sa cumpar un Mercedes, as plati pentru el, dar as primi un Logan.