Post
by gi0 » Fri May 06, 2016 3:09 pm
Domnilor , iar am facut focul ieri , se pare ca perioada rece nu prea se lasa dusa ...
In fine , nu conteaza , vreau sa va spun cum am facut cateva focuri lungi de ... sa zicem 10 ore .
Poate ii intereseaza pe cei care folosesc doar carbuni . Mi - a vandut pontul o doamna care are tot viadrus , dar de 25kw , ceea ce ar fi mai in avantaj fata de mine . Nu are puffer , incalzire pe direct .
Deci , cum am procedat ?
Am pus pe gratar resturi de lemne astfel incat sa il acopar bine sa nu cada praful si carbunele mic .Acest strat are rolul si de micsorare a tirajului astfel incat apa din cazan sa nu fiarba , deci se poate lucra si fara sistemul automat de inchidere deschidere usa cenusar . Acest strat l-am acoperit cu o galeata de cox . Am luat cenusa din cenusar , cam trei forase si am facut un fel de mortar semiuscat in amestec cu apa si praf de carbune colectat de pe fundul sacilor . Acest strat umed l-am intins bine peste primul strat de carbuni astfel incat sa il acopar complet . Peste cenusa umeda am pus inca o galeata de cox si apoi surcele de apris focul .
Vreau sa zic ca am crezut ca doamna respectiva a facut misto de mine . Nici gand , totul a functionat dupa cum a spus .
Primul strat de cox se consuma , timp in care se usuca cenusa umeda , care la randul ei intarzie aprinderea celui de al doilea strat de la baza , deci are loc o ardere in straturi , nu in masa , ca la lemne .
Dezavantajul meu in aceasta situatie este ca am puffer si am nevoie de o ardere intensa pentru al incalzi , apoi pe urma sa folosesc numai carbuni . Deci m-am intors la varianta mea veche , strat carbuni , strat lemne si strat surcele de aprindere .
Pentru cei care au incalzirea pe direct , sistemul in straturi asigura o autonomie foarte buna .
Poate mai stiu si altii de astfel de alimentari dar eu o spun prima data pe acest forum .
Cazanul doamnei fiind mai mic , straturile urca mai sus si intra in contact cu o suprafata mai mare a peretilor , in comparatie cu al meu cazan mult mai lung .
Sper sa ajute pe cei care citesc aici la iarna viitoare .
Cu stima .