Cos fum elemente ceramice

Moderators: sobe, teracotix

cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Contact:

Cos fum elemente ceramice

Post by cheluakame » Mon Jan 28, 2013 1:30 pm

Ma tot bate gandul, sa achizitionez un astfel de cos. Pretul mic ma tot atrage (pentru 10 ml de cos ma costa cam 720 ron, la diametru interior 210 mm, pentru diametre mai mici, pretul scade).
Voi de parere aveti, pareri pro/contra. Si ma gandesc pentru rigidizare, prin colturile elementului, sa trag bare de fier(fi 12-14) sau chiar profile patrate pe care le prind in postament.
Temperatura de lucru este data undeva la 400+ grade, deci ma gandesc ca din punctul asta de vedere nu sunt probleme.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by user_banat_85 » Mon Jan 28, 2013 3:03 pm

cheluakame wrote:Ma tot bate gandul, sa achizitionez un astfel de cos. Pretul mic ma tot atrage (pentru 10 ml de cos ma costa cam 720 ron, la diametru interior 210 mm, pentru diametre mai mici, pretul scade).
Dar de ce asa de mare?
cheluakame wrote: Voi de parere aveti, pareri pro/contra. Si ma gandesc pentru rigidizare, prin colturile elementului, sa trag bare de fier(fi 12-14) sau chiar profile patrate pe care le prind in postament.
Eu as alege alta solutie de rigidizare - vezi poza atasata.
cheluakame wrote: Temperatura de lucru este data undeva la 400+ grade, deci ma gandesc ca din punctul asta de vedere nu sunt probleme.
Pentru o soba sau cazan din zidarie - zic si eu ca aceasta temperatura nu este o problema.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

cheluakame
senior
Posts: 1529
Joined: Sun Nov 11, 2012 7:38 pm
Location: Alexandria
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by cheluakame » Mon Jan 28, 2013 4:59 pm

Pai, citisem prin cartea cosarului ca trebuie 11 cm2 / kw, pentru centrala de 25 kw, inseamna un diametru cam de 19 cm. Singurele valori in zona asta sunt 21 si 17, iar cele de 17 nu prea au dimensiunile la fel, au chiar diferente de 5 mm intre un element si celalalt. Poate daca ma lasa sa-mi aleg eu fiecare piesa se merita cel de 17. Si pe langa asta ma gandeam ca diametrul mai mare ajuta la tiraj (ma insel?).
Legat de temperatura, si la centralele din comert, temperatura de varf este data undeva la 300 grade, dar asta probabil ca la capacitate maxima. Mie cred ca nu mi-a crescut niciodata mai mult de 150-200 grade (masurate cu "mana", adica aproape puteam pune mana pe racordul dintre centrala si cos).

In imaginea atasata de tine sa inteleg ca este rigidizat pe exterior cu cornier si platbanda?

Vazand forma lor, mai necesita izolatie pe exterior? Daca da, un extrudat de 3-4 cm este suficient?

Si o alta intrebare, stiind ca vreau sa fac un cazan cu ardere inversa, cu o putere cam de 15 kw (maxim 20kw, desi cred ca 15 sunt suficienti), cosul de 17 cm (10 m inaltime, adica undeva la 1.5-2m peste coama casei), are diametru interior prea mare/prea mic? Sau este suficient?Sau si mai bine, cum le-as putea calcula cosul "perfect"? Ma gandesc sa folosesc un cos comun si pentru centrala si pentru cazanul respectiv (inca nu vreau sa renunt la centrala, pana nu testez o iarna cazanul) si pe 17 cm, ar functiona bine si centrala, mai mic imi este sa nu patesc ca un vecin si sa am consum infernal.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by user_banat_85 » Mon Jan 28, 2013 6:05 pm

cheluakame wrote:..In imaginea atasata de tine sa inteleg ca este rigidizat pe exterior cu cornier si platbanda?
Exact. Deoarece are o un capat liber de cca 4m. Partea de jos a corsetului este prinsa de planseul din beton armat pe ambele parti al acestuia..
cheluakame wrote:Vazand forma lor, mai necesita izolatie pe exterior?
Categoric, minim 5cm..
cheluakame wrote: .. un extrudat de 3-4 cm este suficient?
... vata rigida imbracata in plasa din fibra de sticla si tras glet si tot ce trebuie peste..
cheluakame wrote: ... stiind ca vreau sa fac un cazan cu ardere inversa, cu o putere cam de 15 kw (maxim 20kw, desi cred ca 15 sunt suficienti), cosul de 17 cm (10 m inaltime, adica undeva la 1.5-2m peste coama casei), are diametru interior prea mare/prea mic? Sau este suficient?
@Ciobimar are cazanul de 15 kW - poti sa-l intrebi ce diametru are cosul lui.. Acesta din poza postata mai sus, este cosul cu Dn 14 cm (am vrut de 12 insa cica "nu se vand in Romania"..) al unui cazan de 10 kW.
cheluakame wrote: Sau si mai bine, cum le-as putea calcula cosul "perfect"?
A postat colegul nostru @flavius76 la topicul Calcule si iar calcule.. si nunumai dansul..
cheluakame wrote: Ma gandesc sa folosesc un cos comun si pentru centrala si pentru cazanul respectiv (inca nu vreau sa renunt la centrala, pana nu testez o iarna cazanul) si pe 17 cm, ar functiona bine si centrala, mai mic imi este sa nu patesc ca un vecin si sa am consum infernal.
D-ta decizi ce si cum.. :)

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by gi0 » Sun Feb 03, 2013 3:09 pm

Buna ziua.
Eu am achizitionat un cos Schiedel si am urmat sfaturile dl.Lisapet,caruia ii multumesc foarte mult.
Dimensionarea cosului a fost facuta de cei de la CARE AM CUMPARAT COSUL.
Sa realizat o temelie solida din beton armat,s-au prins pe perete,in soclu si in grinda cornier din otel si platband sudat de cornier,s-a trecut la constructia cosului si pe masura ce se ridica,se consolida pe partea exterioara cu cornier si platband.
O zi buna.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ciine
membru
Posts: 795
Joined: Mon Jul 02, 2012 7:53 am
Location: Valcea
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by ciine » Sun Feb 03, 2013 4:21 pm

Aia nu e fundatie ,
e o armatura pe sol si cosul se va afunda ,
sa il legi elastic de casa, pt ca nu se va misca odata cu ea.

gi0
senior
Posts: 6950
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:22 pm
Location: Constanta
Has thanked: 49 times
Been thanked: 40 times
Contact:

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by gi0 » Sun Feb 03, 2013 5:15 pm

Este partea de deasupra care se vede.In pamant baza are adancimea de 500mm,este un forma de U intors si este ancorat de soclul casei.Daca se va misca soclul casei care este la adancimea de 800 mm + 2300mm zidul de beton al beciului ,DOAMNE fereste,atunci nu va mai fi nevoie de cos.
Va dau dreptate doar la partea superioara a cosului.
Cu toata stima.

sanjuro
junior
Posts: 83
Joined: Thu Dec 13, 2012 4:40 pm
Location: Bacau
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by sanjuro » Sun Feb 03, 2013 7:42 pm

Din ce am auzit Schiedel nu mai exista in Romania, se mai vinde ce mai este pe stoc, dar ca variante aproape identice exista Plewa (care are segmentele interioare facute de aceleasi producator, doar cele externe sunt facute de altcineva ) si sunt mai ieftine ca pret.

Nu luati de bune temperaturile pe care le dau producatorii pentru centrale, acestea sunt mai mici decat in realitate (asa cum si puterile utile sunt mai mici decat dau ei in detaliile tehnice :P ) ...si puneti cos care rezista la temperaturi mai mari.
Cel mai bun exemplu este cosul Effe, care are cele mai multe cosuri fisurate dupa putin timp de folosire...cea mai buna dovada ca temperaturile la care scrie in prospect ca rezista nu sunt cele reale.

In Romania economia de piata e una teribil de defectuoasa, si cu o mica atentie plasata unde trebuie totul e posibil. Asigurati-va de la beneficiari (atentie si la acestia, pentru ca multi nu au habar dar le place conversatia :) ) ca ce vreti sa luati este si ceea ce aveti nevoie si va satisface nevoile si dorintele !

Victorine
junior
Posts: 48
Joined: Tue Jul 24, 2012 9:50 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by Victorine » Mon Jan 05, 2015 8:39 pm

@ cheluakame: nu stiu daca mai e de actualitate, insa dupa parerea mea, elementele pe care le-ai prezentat in primul post nu sunt adecvate pentru un cos de fum. Sunt fabricte din acelasi material ca si caramida (o argila degresata natural), arse la max. 1000grade si cu o porozitate considerabila - fiind extrudate. Au rezistenta mecanica slaba, avand pereti subtiri si rezistenta la soc termic si mai slaba. Ele sunt destinate canalelor pentru ventilare, in nici un caz cosurilor de fum, chiar daca vanzatorii profita de naivitatea si dorinta de a face economii a clientilor si le vand ca fiind pentru cosuri. Chiar daca nu prevezi temperaturi prea mari la iesirea din soba/ cazan, nu poti exclude total scapari accidentale, aprinderi in cos, etc. In plus, oricat de eficienta este arderea, gazele care ies pe cos sunt acide si ataca materialul. Ma indoiesc ca nu scapa pe cos macar 1% din gaze NOx sau SOx, macar in prima perioada, imediat dupa aprinderea focului. Lucru care in timp se simte. Dar cel mai mare dezavantaj este rezistenta mecanica si cea la soc termic scazute. Mai mult, unele din acele elemente cand le cumperi prezinta fisuri ale nervurilor datorate sensibilitatii la uscare si la ardere a masei din care sunt fabricate, cuplate cu procesul de extrudare. Sau prezinta impuscaturi la suprafata datorate rehidratarii granulelor de var prezente din cauza unei maruntiri insuficiente a materiilor prime. Din ce am vazut eu pe piata, calitatea lor este slabuta si in nici un caz nu le-as folosi la cos.
Eu am cautat si am gasit elemente ceramice (samota) circulare de 500mm lungime si elemente din beton usor cu sectiune patrata in care se introduc acestea (a fost optiunea mea sa le combin asa si nu in cele cu sectiune rotunda)
dscn1370_b.jpg
. Fabricantul vinde si cochilii de vata minerala caserata cu Al pentru tuburile de samota, insa la un pret exorbitant, asa ca nu le-am mai cumparat. Daca eram pe faza si aveam suficient timp la constructie, as fi turnat perlit de granulatie mica intre tuburi si manta, dar acum asta e... Ambele elemente sunt fabricate cu nut si feder. Existaa si elemnte Y de racord a cazanului. Cosul se poate izola pe exterior cu vata, cum spuneati si voi, iar daca e nevoie se consolideaza cu corset metalic (atentie la ordinea sudarii diagonalelor, daca se doreste rezistenta maxima si nu doar consum de platbanda...)
Toate cele bune!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

flavius76
SUPORT
Posts: 2581
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 31 times

Re: Cos fum elemente ceramice

Post by flavius76 » Mon Jan 05, 2015 10:53 pm

Ce diametre si ce preturi are la tubulatura de samota?
Vata minerala este scumpa fiindca probabil e tipul care rezista la temp mare, cea de constructii nu rezista decat pana la 200 grade conform fisei tehnice, fara a pierde proprietatile mecanice.

Post Reply