Latest post of the previous page:
O revenire referitor la cuptorul roket:I-am inaltat cosul, astfel l-am scos afara prin acoperis. Surpriza a venit la primul foc, cand desi tragea mai bine, nu am reusit deloc sa incalzesc cuptorul. Am focarit mai bine de 2 ore si temp in cuptor se incapatina sa nu urce la valoarea de regim, deasemenea flacara nu mai iesea din riser in cuptor, doar scantei mari ce erau antrenate cu viteza prin cuptor. Desi programasem pt acea zi niste bunatati la cuptor, a trebuit sa renunt, deabia am obtinut un maxim de 170 grade in cuptor, in schimb s-a incalzit piciorul cuptorului pana jos, lucru care nu s-a intamplat anterior.
Daca nu as fi obtinut anterior rezultate bune, as fi tras usor concluzia ca raketa nu e suficienta pt incalzirea cuptorului. In aceste conditii cauza problemei parea a fi excesul de aer, care pe de o parte racea gazele si pe de alta parte transporta temperatura catre cos, reusind astfel incalzirea piciorului. A doua zi am mesterit un siber pe cos, astfel am reusit sa controlez excesul de aer, obtinand niste flacari superbe in cuptor (parca era un vulcan in eruptie), iar aducerea cuptorului in regim s-a facut in maxim 1 ora de focarit.
Concluzia este ca excesul de aer joaca un rol important atat in calitatea arderii cat si in felul cum e transportata temperatura prin soba. Un analizor de gaze ar indica exact cum trebuie reglata arderea, ideal oxigenul trebuie sa fie 10-11% pentru un randament bun, cu conditia ca si focarul sa suporte acest procent scazut, fara a scoate fum.
Reglarea din siber poate fi inlocuita cu reglarea din admisia aerului, dar la roket de regula nu exista usa, aerul fiind la liber, ca la diesel.