Analiza obiectiva si subiectiva a agregatelor construite.

Moderator: christi40

Post Reply
christi40
membru
Posts: 744
Joined: Mon Jun 17, 2013 10:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Analiza obiectiva si subiectiva a agregatelor construite.

Post by christi40 » Mon Jun 08, 2015 5:09 pm

Domnilor propun aici sa facem un loc in care agregatele reusite sa fie "standardizate", sa explic.
Multi dintre noi au vazut cat de lesne este sa deschizi cartea Elevul si sa gasesti o intreaga paleta de sobe detaliate, pe care oricine le poate copia, acolo unele au fost proiectate de ingineri, banuiesc!!, altele si-au dovedit calitatile in timp, nu stiu cum este la ei, dar stiu sigur ca mai toate sobele de pe la noi se fac fara nici un calcul, ci sunt "potrivite " din ochi de mesterul sobar dupa cum a invatat el din strabuni, chiar citeam mai deunazi ca sunt zone unde traditional numai femeile zidesc sobe!
Important este aici ca oricare doritor, ce nu se simte in stare a proiecta o soba, dar are nevoie de caldura, cu ceva indemanare si bunavointa sa isi poata construi singur un agregat termic mai bun.
Propun ca cei care au in posesie un agregat functional, folosit macar un sezon, sa dechida cate un subiect propriu, cei in masura sa critice (atentie critica este ambivalenta , atat de bine cat si de rau!) pot intoarce pe toate fetele calitatile si defectele acestuia. Acolo unde au aparut deficiente in functionare si se (pot) rezolva, putem considera un succes .
Cei care se incumeta a-si expune jucariile aici, ar fi de dorit a avea deschiderea de a prezenta faptic (pe pipaite!) agregatul.
La sfarsitul dezbaterii fiecarei lucrari un juriu, alcatuit din cativa membrii, vor da calificative, iar cele care trec testul sa fie expuse ,( consemnate, subliniate) ca proiecte demne de copiat.

Ar fi cel mai bun ajutor ce-l putem acorda noilor interesati.

Ce parere aveti?
P.S. Regulile "jocului" le va stabili adminul sau oricare are ceva de adugat, juriul ar trebui propus tot de colegi sau admin.

christi40
membru
Posts: 744
Joined: Mon Jun 17, 2013 10:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Agregate...

Post by christi40 » Mon Jun 08, 2015 5:37 pm

Adaug, auzim de multe ori recomandari de genul ; fa ca Luvio, sau vezi cazanul lui Ciine, ia drept model soba lui Christi, e, de unde stim daca Christi este obiectiv cand isi apreciaza soba? pentru a fi, trebuie sa aiba mai multe criterii de comparatie, ca: usurinta in exploatare, consum, mentenanta redusa, samd., acestea nu pot fi apreciate de el insusi decat daca ar fi ori specialist ori un utilizator cu experienta. De aceea propun evaluarea acestor agregate si mai apoi sa fie recomandate spre "clonare" .

User avatar
liviu-tiutiu
Moderator
Posts: 634
Joined: Tue Nov 13, 2012 2:13 pm
Location: Drobeta Turnu Severin
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times
Contact:

Re: Agregate...

Post by liviu-tiutiu » Mon Jun 08, 2015 7:02 pm

Pai cred ca cel mai simplu ar fi fost sa facem comentarii la agregatele care sunt in arhiva lucrarilor finalizate, dar nu vad cum ar putea altcineva sa contrazica ceea ce spune fiecare dintre ce-i care au lucrarile expuse acolo.
Personal, vreau sa refac in aceasta vara soba care este expusa in arhiva si am sa detaliez de ce.(nu ca nu as fi multumit de cum functioneaza, functioneaza extraordinar si cu un consum relativ mic fata de ce consumam pana acum cu 2 focuri).
In primul rand trebuie sa se ia in calcul din start, ca agregatul sa fie modular.
Focar separat, clopot (clopote) separat, sa se poata interveni in orice moment asupra unuia dintre ele fara a fi necesar sa darami toata soba.
Pentru a evita aparitia crapaturilor sa se faca zidaria țesuta si sa se foloseasca plasa de fibra ( am expus acum cateva zile o fotografie in care se vede greseala in executie)
DSCF1044.JPG
.
O alta gresala facuta a fost folosirea adezivului refractar M29 la constructia focarului.
Alta gresala, a fost plita care este nefunctionala ( doar de incalzit merge nu si de gatit ). Aici cred ca ar merge ceva in genul rocket-ului facut.
proto4.jpg
Acest gen de agregate (ma refer la cele cu schimbator incorporat) merg atata timp cat exista foc in ele. Dupa ce se stinge focul prea putin recupereaza din masivul sobei, cu toate ca aprindeam focul dimineata de la jarul gasit in focar.( si era suficient, nu 2-3 carbuni)
Aici cred ca este din cauza schimbatorului, cat si din forma acestuia.

Pe scurt, asta este ceea ce am observat dupa doua ierni de exploatare.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nu furati!! STATUL detesta Concurenta!!!

christi40
membru
Posts: 744
Joined: Mon Jun 17, 2013 10:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Agregate...

Post by christi40 » Mon Jun 08, 2015 7:41 pm

Pai nu asa, fiecare sa-si aduca lucrarea aici si s-o expuna, o intoarcem pe toate fetele, eficienta , utilizare facila, probleme, condens, funingine, et.c., apoi juriul o califica sau nu.
Nici nu ma gandeam sa luam noi agregatul cuiva si sa-l judecam cu simple supozitii.
Spre exemplu scot toate schitele si pozele cu una din sobele mele si o expun aici, incepem sa comentam, spre exemplu daca consuma la jumatate fata de alta cu aceeasi destinatie , juriul isi noteaza, daca este mai facila in utilizare, vor tine cont, samd. Singura conditie este corectitudinea detinatorilor , iar daca vor expune date ireale tot se va afla atunci cand primul va zidi una la fel.
Nu stiu daca este buna ideea mea, astept si parerile voastre, chiar m-ar bucura daca exista exista adaugiri, completari, alte reguli mai bune.
Christi.

flavius76
SUPORT
Posts: 2443
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times

Re: Agregate...

Post by flavius76 » Mon Jun 08, 2015 8:10 pm

Cred ca e destul de dificil sa faci jurizare doar din poze, fara sa vezi pe viu agregatul in functionare, si nu imediat dupa constructie ci poate dupa 2-3 sezoane se poate face o parere obiectiva despre agregat. Cea mai buna jurizare o face beneficiarul, daca e sincer, e cel mai in masura sa evalueze agregatul.
Eventual putem face un chestionar cu intrebari, la care sa raspunda beneficiarul, aceste intrebari sa cuprinda intreaga plaja de probleme ce pot aparea la agregate, astfel putem face cat de cat o comparatie. Cu siguranta avem pe aici beneficiari destui care au avut probleme, problemele lor trebuie sa devina intrebari in chestionar.

christi40
membru
Posts: 744
Joined: Mon Jun 17, 2013 10:10 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Agregate...

Post by christi40 » Mon Jun 08, 2015 8:21 pm

Buna ideea cu chestionarul, dar pe sinceritatea sau obiectivismul proprietarului n-as fi sigur, nu in sensul relei intentii, ci a lipsei experientei, cum este cazul meu, aceast fiind prima iarna cand folosesc zilnic o soba la ce m-as putea raporta ? Da, pot spune ca vecinii estimau un consum mai mult de dublu decat cel obtinut, de aceea nu cred ca pot fi obiectiv, ar trebui altcineva mai experimentat sa evalueze.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Agregate...

Post by phoenix » Mon Jun 08, 2015 9:03 pm

Hmm, pai ideia arhivei lucrarilor finalizate a fost tocmai sa expunem avantajele si dezavantajele. probabil ca trebuia sa fie si grupul compact ca dupa 3 ani sa ne permitem sa mai discutam, altele au fost insa interesele.

Sa formam un juriu...se poate forma dar tu nu ai vazut Cristi ca toata lumea vrea un agregat personalizat? Eu dadeam niste sfaturi si cand vedeam ce vrea fiecare imi cadea fata si nu mai puteam sa recomand ceva, astfel incat incercam sa inteleg ce vrea utilizatorul si atunci ii recomandam ceva apropiat de dorintele lui, cazan sau soba.
Tu ai vrea ca un grup de oameni sa valideze sau nu o soba functie de povestirile unui utilizator subiectiv care nici el nu stie in mintea lui sa compare cu alte lucrari.

Intr-adevar ideia mi se pare buna in a expoune experienta dupa 3 ani, lucrarile finalizate au ramas acolo ca arheologie , cine mai e pe forum din cei vechi? O sa fie eventual un jurnal din care o sa vedem evolutia sobarului cumk s-a transformat el in timp , un fel de memoriu...

Inteleg ce vrei tu.

Eu as propune mai degraba sa analizam critic fiecare lucrare, cu rele , ce sa nu se mai repete, aspecte negative, practic alea nu trebuie sa mai fie facute de cei noii, pentru ca au fost multe povesti si acelea trebuie daramate si sa vedem ce a ramas si care e orizontul.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Analiza obiectiva si subiectiva a agregatelor construite

Post by phoenix » Mon Jun 08, 2015 9:10 pm

Incep sa inteleg.

Atunci formam un juriu si dupa ce fiecare isi expune soba, dam note la un total de elemnete pe care le vom stabili.

Acceptam doar lucrari cu un sezon de utilizare sau minim 50 de focuri de exemplu...pentru ca sunt lucrari care nu au fost utilizate 1 sezon. Un feld e concurs pentru elevii americani :)

Sa stabilim juriul si elemnetele pe care le notam.

Facem un chestionar pentru juriu si lumea voteaza, primii X (numar impar) votati o sa faca parte din juriu.
Apoi juriul isi voteaza elementele pe acre le analizeaza la sobe/cazane.
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

User avatar
admin
Admin
Posts: 1705
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:02 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0
Contact:

Re: Analiza obiectiva si subiectiva a agregatelor construite

Post by admin » Mon Jun 08, 2015 9:28 pm

Cristi, tu ai avut ideia asa ca te rog sa iti spui pararea in legatura cu titlul/titlurile etc.
Daca este ceva de moderat o sa te rog sa faci tu asta.

O sa doresc sa fie o treaba cu voturi ca sa nu fie discutii ca am influentat noi din conducere parerile, asa ca juriul sa fie ales de useri la capatul a 7-10 zile de propuneri si deasemenea votat tot de ei. 7-10 zile propunem userii si 7-10 zile ii votam daca sunt mai mult de 7 (orice numar impar este acceptat)

Este bine asa?
Skype user sobezidarie.

phoenix
senior
Posts: 8346
Joined: Sun Jun 24, 2012 9:43 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Analiza obiectiva si subiectiva a agregatelor construite

Post by phoenix » Mon Jun 08, 2015 10:10 pm

Eu propun sa lucram la alegerea juriului, el va decide care user e mai obiectiv sau nu, adica exista filtrul pus de juriu. Sa consideram fecare user de buna credinta ca doar suntem colegi si am trecut prin destule, culmea dar desi nu a fost vreun razboi in domeniul sobelor parca este :)

Pana la urma chiar si juriile pot sa fie subiective dar asta e tot ce putem face :)
oricine poate face o soba, daca eu am facut una

Post Reply