Instalatia in termosifon

sobe cu termosifonare, acm

Moderator: sobe

Post Reply
user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Instalatia in termosifon

Post by user_banat_85 » Mon Nov 04, 2013 9:08 pm

Latest post of the previous page:

luvio wrote:Uite sa zicem ca avem o instalatie de incalzire mica, cu 2-3 calorifere fara robineti termostatati care a ajuns cu temperatura agentului termic la 90 de grade si focul e undeva la inceputurile sale intr-un focar cu ardere inferioara.
Nu-i real scenariul.. Cum adica temperatura agentului a ajuns la 90 grd C si focul este abea la inceput..??? Asta seamana mai degraba cu "a realimentat cineva buncarul, facand-il plin, fara asi da seama ca in casa deja e prea cald"????
luvio wrote: Sunt sigur ca se poate ajunge la "temperaturi" inclusiv ale agentului termic de peste 120 de grade ceea ce duce la fierberea apei in instalatie..
Daca temperatura agentului creste sau scade, diferenta intre tur si retur ramane aproximativ constanta.. Daca caloriferele au fost dimensionate la 90/70/20 diferenta intre medii este 60K.. Daca turul ajunge la 120 si returul la 100, atunci pentru a se respecta diferenta intre medii ar trebui sa avem in incaperi +50 grd C. !!! Odata cu cresterea temperaturii agentului termic, va creste si puterea caloriferelor, si temperatura in camera si pierderile de caldura a incaperilor.. Se va intra intr-un echilibru.. si pentru a "potoli" temperatura din instalatie - cel mai simplu dupa reducerea admisiei de aer sa se deschida geamurile si usile..
luvio wrote:.. si la cresterea presiunii deoarece noi avem VEI..
Daca avem VEI corect dimensionat presiunea nu creste pana la valoarea deschiderii supapelor.
luvio wrote:..si nu spun ca nu avem supapa de siguranta ci ca aceasta s-a blocat lucru foarte posibil dealtfel.
Posibil daca macar o data la 6 luni nimeni nu o roteste de cateva ori, ca sa verifice functionalitatea ei..
luvio wrote:Cum rezolvam siguranta in exploatare in acest caz?
Acest caz nu prea este real, dar ca sa capeti incredere si sa uiti de aceasta grija eu zic ca trebuie sa faci instalatia si sub supravegherea ta sa constati viteza de reactie..
luvio wrote:Apropo am auzit ca in Italia este interzis sa montezi VEI la cazanele cu combustibil solid.
Nu stiu, voi incerca sa aflu. :)

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by luvio » Tue Nov 05, 2013 8:05 am

lisapet wrote: Nu-i real scenariul.. Cum adica temperatura agentului a ajuns la 90 grd C si focul este abea la inceput..??? Asta seamana mai degraba cu "a realimentat cineva buncarul, facand-il plin, fara asi da seama ca in casa deja e prea cald"????
@Andrei, nu-ti spun din experienta mea ca eu acum construiesc soba cu ardere inferioara, da cel putin din spusele lui @Ciobi am aflat ca temperatura in instalatie ajungea foarte repede la 90 de grade, hai nu fie dupa o juma de ora da daca arderea acolo dura 12-14 ore, in doua trei ore ajunge la 90 de grade si asta e un inceput la un astfel de timp de ardere.
Bun pina la urma problema de care mi-e frica mie este, nu cresterea presiunii ca asta se rezolva cu VED, ci mai degraba golirea instalatiei ca urmare a fierberii apei, in acest fel raminind caloriferul care e pe post de schimbator fara apa si din acest motiv se pot deteriora garniturile.

flavius76
SUPORT
Posts: 2443
Joined: Wed Jul 04, 2012 12:04 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times

Re: Instalatia in termosifon

Post by flavius76 » Tue Nov 05, 2013 11:27 am

La Ciobi, inca nu era pusa in functiune toata instalatia pentru care era proiectat cazanul, deci puterea schimbatorului depasea puterea caloriferelor la acel moment, asta se intampla in orice instalatie unde acest echilibru nu este asigurat.
Daca e instalatie in termosifon, schimbatorul ar trebui sa fie in punctul cel mai jos al instalatiei, astfel va fi ultimul corp care ramane fara apa. Chiar daca schimbatorul este la acelas nivel cu caloriferele(cazul unei instalatii pe un singur nivel), si apa scade uniform din toate corpurile, atata timp cat mai este apa pana la jumatatea schimbatorului, nu are cum sa ajunga temp in partea superioara la un nivel la care sa arda garniturile.
Parerea mea, ca sa se intample un astfel de scenariu, ar trebui ca puterea schimbatorului sa depaseasca de cel putin 3 ori puterea pentru care a fost calculat, aici mai depinde si de rezerva de putere a caloriferelor, daca acestea sunt mari pt a functiona cu temp mai redusa, sansele sa fie acoperite in totalitate de schimbator sunt nule.

LE: Am facut niste simulari aproximative pe calorifere, de exemplu un calorifer care la valorile 60/40/20 are 1kw putere, la 95/75/20 =2,7kw, la 95/75/25=2,4kw, la 95/75/30=2,2kw, deci ar trebui sa creasca puterea schimbatorului de 2,5 ori.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Instalatia in termosifon

Post by user_banat_85 » Wed Nov 06, 2013 8:38 pm

luvio wrote:.. din spusele lui @Ciobi am aflat ca temperatura in instalatie ajungea foarte repede la 90 de grade, hai nu fie dupa o juma de ora da daca arderea acolo dura 12-14 ore, in doua trei ore ajunge la 90 de grade si asta e un inceput la un astfel de timp de ardere.
A raspuns Flavius cu privire la aceasta..
luvio wrote: Bun pina la urma problema de care mi-e frica mie este, nu cresterea presiunii ca asta se rezolva cu VED, ci mai degraba golirea instalatiei ca urmare a fierberii apei, in acest fel raminind caloriferul care e pe post de schimbator fara apa si din acest motiv se pot deteriora garniturile.
Hai sa vedem cate lemne va contine o incarcatura si cata apa preconizez ca ar fi in instalatie.. ca sa facem un mic calcul privind energia necesara pentru vaporizarea cantitatii de apa din instalatie.

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by luvio » Thu Nov 07, 2013 7:27 am

lisapet wrote: Hai sa vedem cate lemne va contine o incarcatura si cata apa preconizez ca ar fi in instalatie.. ca sa facem un mic calcul privind energia necesara pentru vaporizarea cantitatii de apa din instalatie.
Focarul este cu dimensiuni de 0.25x0.18x1.25m de unde rezulta un volum de 56 litri, ceea ce ne duce undeva la 25 kg lemne respectiv 100kwh energia care poate fi dezvoltata de acest focar.
In instalatie nu cred ca pot avea mai mult de 40-50 de litri la 4 calorifere.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Instalatia in termosifon

Post by user_banat_85 » Thu Nov 07, 2013 1:51 pm

luvio wrote:Focarul este cu dimensiuni de 0.25x0.18x1.25m de unde rezulta un volum de 56 litri, ceea ce ne duce undeva la 25 kg lemne respectiv 100kwh energia care poate fi dezvoltata de acest focar.
In instalatie nu cred ca pot avea mai mult de 40-50 de litri la 4 calorifere.
Buuuun, avand in vedere ca valoarea caldurii latente de vapoizarea al apei este 2454 kJ/kg, rezulta ca pentru a vaporiza/fierbe 40 kg de apa am avea nevoie de 40x2454=98 160 kJ = 27,27 kWh.
Deci, daca nu s-ar ceda caldura catre masivul de zidarie si catre incaperi prin intermediul caloriferelor, numai pentru vaporizarea apei deja incalzita la 100 grd C s-ar consuma 27 kWh din cei 100 kWh.

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by luvio » Fri Nov 08, 2013 8:18 am

Si.... am impresia ca asta nu prea ajuta. Dimpotriva.
Ca sa am totusi siguranta ma gindesc ca ar trebui sa montez o vana de descarcare, precum la cazanele de gazeificare metalice, care la 95 de grade sa admita intrarea apei reci in instalatie. Chestia nasoala este ca asta nu se mai opreste decit daca actionez pe butonul de inchidere si apa poate sa curga la nesfirsit, ceea ce nu e in regula. Daca-i montez insa o descarcare de asemenea maniera incit sa sara in ochi, cind se intimpla fenomenul, atunci poate fi ok.

user_banat_85
senior
Posts: 2855
Joined: Fri Jun 08, 2012 7:45 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Instalatia in termosifon

Post by user_banat_85 » Fri Nov 08, 2013 5:37 pm

luvio wrote:Si.... am impresia ca asta nu prea ajuta. Dimpotriva.
Hai sa mai luam in calcul si acumularea in masivul sobei. Ce greutate va avea soba?
luvio wrote: Ca sa am totusi siguranta ma gindesc ca ar trebui sa montez o vana de descarcare, precum la cazanele de gazeificare metalice, care la 95 de grade sa admita intrarea apei reci in instalatie. Chestia nasoala este ca asta nu se mai opreste decit daca actionez pe butonul de inchidere si apa poate sa curga la nesfirsit, ceea ce nu e in regula. Daca-i montez insa o descarcare de asemenea maniera incit sa sara in ochi, cind se intimpla fenomenul, atunci poate fi ok.
Se complica treaba cu astfel de protectii.. :think: @luvio, exista vre-o posibilitate sa racordezi ulterior un vas de o capacitate mai mare la vasul de expansiune deschis? Adica pui in functiune si testezi, daca sub observatia ta sunt sanse sa se supraincalzeasca si sa fiarba apa din vas - sa poti adauga apa din vasul celalalt.. Incerc in felul acesta sa te provoc la test, asigurandu-te ca in mod normal nu este nevoie de vana de descarcare termica in instalatiile cu circulatie libera si robinetii consumatorilor deschisi la maxim. :)

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by luvio » Fri Nov 08, 2013 7:16 pm

lisapet wrote: Ce greutate va avea soba?
Soba cred ca bate undeva pe la 1.5-2 tone. Are cam 500 de caramizi din care cam 430 caramizi ceramice si cam 70 de samote.
lisapet wrote: Se complica treaba cu astfel de protectii.
Aici sunt absolut de acord si stiu ca lucrurile simple sunt intotdeauna cele mai bune.
lisapet wrote: @luvio, exista vre-o posibilitate sa racordezi ulterior un vas de o capacitate mai mare la vasul de expansiune deschis? Adica pui in functiune si testezi, daca sub observatia ta sunt sanse sa se supraincalzeasca si sa fiarba apa din vas - sa poti adauga apa din vasul celalalt.. Incerc in felul acesta sa te provoc la test, asigurandu-te ca in mod normal nu este nevoie de vana de descarcare termica in instalatiile cu circulatie libera si robinetii consumatorilor deschisi la maxim. :)
Da exista orice posibilitatate.
Insa doresc sa precizez ca vasul de expansiune oricum este destul de mare si cred ca are cam 10-15 litri, deci mult mai mare decit ar trebui la volumul de apa din instalatie.

luvio
membru
Posts: 556
Joined: Tue Oct 02, 2012 8:58 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by luvio » Tue Nov 26, 2013 7:31 pm

Astazi am avut "deosebita placere" sa constat ca o instalatie care functiona in termosifon dupa ce am intorodus glicol sa nu mai functioneze. E adevarat ca am introdus o concentratie cam mare respectiv juma/juma insa nu ma asteptam la asa o bucurie, deci aviz altor amatori.
O sa incerc sa o mai diluez sa vad ce si cum in continuare.
Cu apa curata insa nu pot lasa instalatia, deoarece exista riscul ca in timpul iernii sa nu fie folosita o perioada de timp si atunci apare riscul de inghet care poate fi o adevarata...placere.

avro
senior
Posts: 2243
Joined: Tue Dec 25, 2012 2:25 pm
Location: Pascani, Cahul, RM
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Instalatia in termosifon

Post by avro » Tue Nov 26, 2013 8:03 pm

luvio wrote:Astazi am avut "deosebita placere" sa constat ca o instalatie care functiona in termosifon dupa ce am intorodus glicol sa nu mai functioneze. E adevarat ca am introdus o concentratie cam mare respectiv juma/juma insa nu ma asteptam la asa o bucurie, deci aviz altor amatori.
O sa incerc sa o mai diluez sa vad ce si cum in continuare.
Cu apa curata insa nu pot lasa instalatia, deoarece exista riscul ca in timpul iernii sa nu fie folosita o perioada de timp si atunci apare riscul de inghet care poate fi o adevarata...placere.
Si care e cauza ca nu functioneaza termosifonul? De dilatat oricum ar trebui sa se dilate. Atunci ce il impiedica sa circule? Da-ne te rog ceva detalii caci m-ai facut curios la culme. Multumesc anticipat.
Scopul vietii este viata vesnica!

Post Reply